Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nyanlända med kort utbildning kräver extra insatser

Publicerat torsdag 7 januari 2016 kl 05.00
"Litade på mig själv för att kunna få jobb"
(1:40 min)
Rudolf Ibrahim. Foto: Inga Korsbäck/SR.
1 av 3
Rudolf Ibrahim som har eftergymnasial utbildning fick jobb på Västerås sjukhus efter ett år i Sverige. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Rudolf Ibrahim. Foto: Inga Korsbäck/SR
2 av 3
Rudolf Ibrahim. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Yllka Nuhio AF. Foto: Inga Korsbäck/SR
3 av 3
Yllka Nuhio AF. Foto: Inga Korsbäck/SR

Allt fler nyanlända med uppehållstillstånd söker jobb via Arbetsförmedlingen. De välutbildade har lättare att få arbete, medan andra kommer att behöva mer utbildning för att ha en chans.

Det kommer att krävas en hel del insatser från olika myndigheters sida. Ett stort ansvar har Arbetsförmedlingen.

Det kommer även att krävas utbildningsinsatser och politiska beslut, enligt Yllka Nuhio, etableringssamordnare på Arbetsförmedlingen norra Mälardalen:

– Då får vi se hur vi kan rusta dem med våra insatser. Det kan vara en arbetsmarknadsutbildning eller en anställning.

– Man måste räkna med att de under en längre period får investera i utbildningssystemet, säger Yllka Nuhio till P4 Västmanland..

Det är framförallt nyanlända som knappt gått i skolan som kommer att behöva extra utbildningsinsatser.

Av de 2 400 nyanlända i Västmanland som före årsskiftet hade uppehållstillstånd och som fanns inom etableringsuppdraget så var 58 procent analfabeter eller hade bara klarat grundskolan.

– 32 procent som då fanns i etableringsuppdraget hade en eftergymnasial utbildning, säger Anders Åkerström på Arbetsförmedlingen norra Mälardalen.

Men för de som har en eftergymnasial utbildning är det lättare att få jobb.

Det har Rudolf Ibrahim - och han fick fast jobb som steriltekniker på sjukhuset i Västerås efter ett knappt år i Sverige.

– Vi tar hand om kirurgiska instrument. Vi synar instrument och vi packar galler som innehåller instrument. Sedan steriliserar vi dem genom olika maskiner och skickar vi upp dom till operation för att användas igen, säger Rudolf Ibrahim.

Personliga kontakter, intensiva studier i svenska, en högskoleutbildning från Syrien och envishet var det som ledde till fast jobb på sterilcentralen, säger han.

– Jag litade på mig själv för att kunna få jobb. Jag hade inga problem med att få ett nej en eller tio gånger, jag skulle försöka igen, säger Rudolf Ibrahim till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".