Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skulder och konkurser i Julgalans spår genom åren

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 16.12
"Det är bara beklagligt hela alltihop"
(2:04 min)
Arenan- Julgalan
Foto: Johan Pettersson/Sveriges Radio

Bolagen som drivit Julgalan genom åren har en lång historia av skulder, dålig ekonomi och konkurser, och fortfarande finns grundaren Michael Silfverskiöld med i verksamheten, trots att han finns med på en varningslista som Musikerförbundet har.

I helgen var det ju stora problem då Julgalan anordnades i Västerås, med för många sålda biljetter, besökare som fick köa länge, bland annat.

Att bolagen bakom Julgalan har en lång historia av skulder, konkursade bolag och dålig ekonomi upptäckte Lunds kommun som sa nej till serveringstillstånd för alkohol för Julgalan.

– Det vi gjorde, vilket verkar skilja sig från många andra kommuner, var att vi även inkluderade Julgalan i vår prövning av serveringstillståndet, trots att ansökan kom från ett restaurangbolag som i och för sig uppfyllde kraven, berättar Annika Landfors, tillståndschef i Lunds kommun.

Och vad hittade ni när ni tittade på Julgalans ekonomi?

– Då kunde vi ju se att Julgalan under många år gått med stora förluster och att man försatt många bolag i konkurs, lämnat leverantörer utan betalning, lämnat vissa kommunala arenor utan betalning och lämnat staten utan betalning, säger Annika Landfors.

Enligt Annika Landfors har det kommit nya bolag efter hand som drivit Julgalan, men sedan har det slutat på samma sätt.

– Det har inte gått runt utan man har till slut fått sätta sitt bolag i konkurs och lämnat en massa människor utan betalning, säger hon.

Idag drivs Julgalan av ett bolag som i sin tur äger två bolag med stora skulder, två bolag som är under så kallad rekonstruktion.

Julgalans grundare Michael Silversköld sitter inte i styrelsen för något av de bolagen. Han startade Julgalan för många år sedan, men sedan följde stora skulder, konkurser och förra året begärdes han i personlig konkurs av skatteverket.

Men det framgår, bland annat från Lund, och från vad P4 Västmanland hört från företagare här i Västerås, att han fortfarande har stort inflytande i verksamheten. Detta trots att han i många år funnits med på Musikerförbundets lista med arrangörer som man tror kan betyda problem för medlemmarna.

– Det verkar ju som att han har försökt tråckla med olika konstruktioner för att han är ju själv inblandad fortfarande, det är ju uppenbart, säger Per Herrey, förbundsjurist på Musikerförbundet, och fortsätter:

– Det är bara beklagligt hela alltihop det här, alltså. Han har drivit verksamhet i alla dessa år, det har bara inte funkat. Det här har ju varit pågående under ganska många års tid och nu är han kanske vid vägs ände vad jag förstår, och det kanske är lika bra det, säger Per Herrey.

P4 Västmanland har sökt Michael Silfverskiöld utan att lyckas nå honom. Företrädare för Västerås Stad säger till P4 Västmanland att det inte behövs något tillfälligt serveringstillstånd på Rocklunda eftersom restaurangägaren där har ett permanent tillstånd, och det finns ingen diskussion om att dra tillbaka det efter det som hände i lördags.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".