Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tydligare lönesättning i landstinget

Publicerat måndag 4 januari 2016 kl 05.27
"Barnmorskor är en jätteviktig lönegrupp"
(1:35 min)
Förlossning skylt
Barnmorskorna på förlossningen och kvinnokliniken har redan fårr högre lön. Foto: Claes Lundkvist/Sveriges Radio.

Nu ska lönesättningen inom Landstinget Västmanland bli tydligare. Framtida löner ska sättas utifrån svårighetsgrad och vad andra landsting och arbetsgivare betalar.

En grupp som nu kan komma att få högre lön än idag är barnmorskor som arbetar på länets vårdcentraler.

Men Mats Beskow, HR-direktör inom Landstinget Västmanland, vill inte peka ut enskilda grupper som kan komma att gynnas före andra.

– Barnmorskor i primärvården är en jätteviktig yrkesgrupp, men som sagt vi gör analysen och sätter ramarna för löneöversyn baserad på fakta taget från olika håll.

– Jag vill inte gå in på resultatet av den analysen exakt blir. Det får bli ett utfall i löneöversynen som kommer, säger Mats Beskow till P4 Västmanland.

Det är ingen hemlighet att det funnits ett missnöje bland barnmorskor som jobbar inom primärvården. De fick ju inte ta del av den extra lönesatsning som landstinget gjorde 2015.

För att behålla barnmorskor på kvinnokliniken och förlossningen beslöt politikerna att skjuta till mer pengar.

Med satsningen på flera miljoner skulle barnmorskor som jobbar inom specialistsjukvården bli löneledande bland sjuksköterskorna som är anställda inom Landstinget Västmanland.

Det mesta talar nu för att barnmorskor, som jobbar på landstingets egna vårdcentraler, kompenseras.

Från och med 2016 ska lönesättningen inom Landstinget Västmanland vara långsiktig och utgå från kompetens och svårighetsgrad.

Viktigt är också att landstinget ligger rätt, att man betalar i nivå med andra arbetsgivare och ibland kanske något mer. säger Mats Beskow till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".