Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter julhelgen väntas många besök till återbruken

Publicerat fredag 25 december 2015 kl 10.14
"Västmanlänningarna är duktiga på att sortera julavfall"
(1:37 min)
Natalie Lindkvist på Vafab Miljö. Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio
1 av 2
Natalie Lindkvist på Vafab Miljö. Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio
Annika Westerberg, kommunikationschef på Vafab Miljö. Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio
2 av 2
Annika Westerberg, kommunikationschef på Vafab Miljö. Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio

Det blir onekligen en del sopor och saker som ska slängas efter julfirandet. Det kommunala bolaget Vafab Miljö är laddade för tillströmningen till återbruken efter julhelgen.

Natalie Lindkvist är miljöarbetare på återbruket, alltså återvinningscentralen på Ängsgärdet i Västerås. Hon har tjänstgjort dagarna efter jul tidigare och berättar om det:

– Det brukar vara stressigt. Man märker det på folk att det varit julhandel och de kommer hit och lämnar det mesta som blivit över efter julen. Det kan vara att de fått julklappar i form av TV-apparater och andra elektronikprylar, och då kommer de hit och slänger det gamla.

Det blir också mycket presentpapper och kartonger, liksom julgranar naturligtvis. Julgranar ses annars tyvärr alltför ofta i bostädernas miljöbodar, menar Natalie Lindkvist, men måste förstås tas till ett återbruk, där granarna återvinns i form av elektricitet och värme.

Allt ska inte kasseras eller återvinnas till ny energi, utan kan gärna återanvändas. Därför är Natalie Lindkvist stolt över en nyhet i Västerås.

– Det som jag tycker är väldigt unikt och bra är att det numera är flera återbruk som tar emot begagnade föremål som sen går till insamlingar. Bland annat har vi på Ängsgärdet det och det tycker jag är väldigt, väldigt bra, säger hon.

Det blir faktiskt inte så värst mycket mer avfall på återbruken efter jul än annars. Desto mer att göra får sopåkarna som tömmer bostadsföreningarnas så kallade miljöbodar. Vafab Miljö AB har även ansvaret för sophämtning i stora delar av länet.

– Sophämtarna som hämtar avfall i miljöbodarna har det svårast efter julen, säger Vafab Miljös kommunikationschef Annika Westerberg.

Hon uppmanar folk att hjälpa till med att packa ihop och sortera rätt. Det är lätt att det rinner ut matrester så här års, i kärlen.

– Julklappspapper ska man vika ihop och få det så smått som möjligt, så man inte slänger massa luft som tornar upp sig där i containern, säger Annika Westerberg.

På Vafab Miljös tolv återbruk i länet är inte julklappspapper alltid helt lätt att sortera rätt, då rutinen skiljer sig från ställe till ställe, så hon föreslår att man frågar personalen på respektive återbruk.

– Antingen ska julkalappspapper sorteras som pappersförpackningar som hemma i miljöboden, eller så ska det gå som Wellpapp och då sorterar miljöarbetarna det efteråt, säger hon.

I strävan att minska sopmängden förespråkar Vafab Miljös Annika Westerberg att man inte ger bort prylar i julklapp – åtminstone till vuxna – utan istället ger bort upplevelser eller tjänster. Själv brukar hon ge presentkort på restaurang till sina vuxna barn.

Slutligen ger Annika Westerberg en eloge till västmanlänningarna för att de är så pass duktiga på att sortera sitt julavfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".