Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstingets journalhantering har brister

Publicerat lördag 2 januari 2016 kl 08.57
"Patienterna måste ju kunna känna sig trygga!"
(1:26 min)
Tomas Högström (M). Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
1 av 2
Tomas Högström (M). Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Denise Norström (S). Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
2 av 2
Denise Norström (S). Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Hanteringen av landstingets elektronisk patientjournal har brister. Revisorerna kräver åtgärder och det Moderata oppositionsrådet Tomas Högström är kritisk.

Bristerna i Landstinget Västmanlands journalhantering fann revisorerna efter en granskning.

— Det är allvarliga brister i journalhanteringarna, säger Tomas Högström (M).

Han menar att patienterna måste kunna känna sig trygga med hur de elektroniska patientjournalerna hanteras, att regler följs och att obehöriga inte kommer åt dem.

— Ordet "brist" nämns 13 gånger i den 18-sidaga rapporten! Här har alltså den rödgröna landstingsledningen ett förbättringsarbete att göra, säger Tomas Högström.

Det var vid ett sammanträde den 17 december som Landstinget Västmanlands revisorer godkände en granskningsrapport om hanteringen av elektronisk patientjournal.

Revisorerna menar att Landstingsstyrelsen inte säkerställer efterlevnad av gällande bestämmelser kring journalhantering och önskar svar från Landstingstyrelsen senast den 29 mars.

Landstingsstyrelsens socialdemokratiska ordförande Denise Norström har själv ännu inte läst rapporten i sin helhet men säger så här till Sveriges Radio P4 Västmanland.

— Jag tycker att det är väldigt bra att revisorerna granskar och vi har ett gott samarbete med dem. Vi ser det här som en del av vår internkontroll.

Landstingsstyrelsen ordförande säger vidare att hon tar allvarligt på det som revisorerna pekar på och menar att säkerhethetssystemen kring patientjournaler måste fungera.

— Stämmer det som revisorerna pekar på så vidtar vi åtgärder! säger Denise Norström (S).

Oppositionsrådet Tomas Högström ser brister på tjänstemannanivå inom Landstinget Västmanand.

— Nu ska inte jag måla ut enskilda i det här, men det finns uppenbara brister vad det gäller styrning och ledning inom den administrativa delen av Landstinget Västmanland, som det här ärendet härrör till, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".