Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Drograttfyllerier generellt vanligare än rattfyllerier

Publicerat söndag 27 december 2015 kl 10.34
"Jag tror att mörkertalet är rätt stort"
(1:49 min)
Polisbil på utryckning (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
Polisbil på utryckning (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Polisen ser allvarligt på både drog- och rattfyllerier, och enligt siffror från Brottsförebyggande rådet har generellt sett antalet drograttfyllerier varit fler än rattfyllerier under 2014.

– I värsta fall kan de ju leda till olyckor som i sin tur leder till svåra skador eller i värsta fall dödade, säger Per Halldén, kanslichef i polisregion mitt.

När det kommer till droger så råder en nollgräns i trafiken.

Det kan finnas vissa undantag, när det gäller de som har visa preparat utskrivna av till exempel läkare.

Om man ser på Brottsförebyggande rådets siffror på antalet anmälda brott från de senaste fem åren, så har antalet drograttfyllor generellt sett varit fler än rattfyllorna i Västmalands län.

2014 var det till exempel 442 anmälda drograttfyllor, jämfört med 381 rattfyllor.

– Självklart är det ju så att alkohol är den vanligaste drogen ute i samhället. Men att koppla ihop alkohol och bilkörning är ju förenat med en hel del skam. När det gäller droger i trafiken så är det kopplat till ett tydligare missbruk där man i princip ständigt är påverkad, och då är det vanligare att man kör bil eftersom drogen oftast sitter kvar längre än vad alkoholen gör.

Framför allt handlar det om cannabis säger Per Halldén, men även narkotikaklassade preparat som bensodiazepiner. Och till skillnad från när det gäller alkohol så får polisen bara göra kontroller på förare som kan misstänkas för drograttfylleri.

Då kan man göra en ögonundersökning, där man kan mäta pupillens storlek och kolla efter ljuskänslighet. Sen kan man gå vidare med andra prover.

Men polisen tror att det finns ett mörkertal, säger Per Halldén:

– Och jag tror också att mörkertalet är rätt stort. Polisen skulle gärna se ett sållningsinstrument så vi kan hitta narkotika mycket lättare. Men det är inte bara en teknisk fråga, utan också en lagteknisk fråga. Än så länge har inte svensk polis möjligheter att legalt göra de testerna.

Skulle ni vilja ha det lagutrymmet?

– Ja, det skulle hjälpa oss. Våra kontroller skulle gå smidigare, snabbare, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".