Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kompletterande utbildning för socialsekreterare

Publicerat måndag 4 januari 2016 kl 14.25
"Kommunerna måste ha en dialog med Socialstyrelsen"
(1:10 min)
Munir Dag, avdelningschef för Socionomprogrammet, Mälardalens högskola. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Munir Dag, avdelningschef för Socionomprogrammet, Mälardalens högskola. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Många socialsekreterare i Västmanland och Sörmland saknar den behörighet som Socialstyrelsen kräver om några år. Därför förs det en diskussion med Mälardalens högskola om kompletterande utbildningar. 

Från och med den 1 juli 2019 måste de socialsekreterare som gör utredningar inom barn- och ungdomsvård ha en socionomexamen.

Som vi rapporterat tidigare är det tufft för länets socialtjänster bland annat när det gäller hanteringen av ensamkommande flyktingbarn på grund av att det är brist på just socionomer.

Socialstyrelsen nya krav gör att kommunerna i Västmanland och Sörmland för en diskussion med Mälardalens högskola om hur de socialsekreterare som exempelvis har en beteendevetarexamen ska kunna komplettera sina behörigheter.

– Ska man göra valideringar så måste det vara individuellt för varje medarbetares enskilda examina, säger Munir Dag, avdelningschef för Socionomprogrammet vid Mälardalens högskola. 

För att kommunerna ska kunna klara sin vanliga verksamhet och samtidigt utbilda sina medarbetare så kan det bli aktuellt med studier på halvfart, eller till och med kvartsfart. Och om tre och ett halv år ska det vara klart, enligt vad som gäller i dag.

– Jag tror att kommunerna måste ha en dialog med Socialstyrelsen om arbetssituationen på sina arbetsplatser. Det kanske är orealistiskt. 

Sannolikt blir det kommunerna som kommer att få stå för kostnaderna för utbildningarna.

– Kommunerna måste gå ihop i både Sörmland och Västmanland. Det blir inte så mycket dyrare om det är 40 medarbetare eller 80 som sitter i föreläsningssalen, säger Munir Dag.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".