Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ett glas vin till maten för allt fler finsmakare i Västerås

Publicerat fredag 8 januari 2016 kl 04.56
"Vi har blivit bortskämda i Västerås"
(2:00 min)
Ett glas rödvin till maten. Foto: Gunnar Lundmark/TT.
1 av 2
Ett glas rödvin till maten vanligare på krogar i Västerås. Foto: Gunnar Lundmark/TT.
Ann-Louise Molin Östling i centrala Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 2
Ann-Louise Molin Östling i centrala Västerås. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

I takt med att Västerås växer så blir också tillstånden att servera alkohol fler. Och det handlar inte främst om nattklubbar eller pubar, utan om restauranger för finsmakare.

– Det är ju krogar och restauranger som satsar på kvalitativ god mat, skulle jag vilja säga. Med hög kvalitet på maten, säger Ann-Louise Molin Östling (S) som är ordförande i individ- och familjenämnden i Västerås, som beviljar tillstånden.

År 2007 fanns enligt Folkhälsomyndighetens statistik 125 tillstånd att servera alkohol i Västerås, serveringstillstånd som det heter.

Sju år senare, år 2014, var sifffran 147, ett 20-tal fler alltså. Men även västeråsarna har ju blivit fler.

– Sedan 2007 har ju västeråsarna vuxit med 10 000 personer. Vi har ju också högskolan och nya, strandnära bostadsområden. Det spelar också roll för hur Västerås har förändrats som stad och att man ställer de krav som befolkning att man ska kunna gå ut och äta kvalitativt god mat. Vi har blivit bortskämda med det i Västerås, säger Ann-Louise Molin Östling.

Västeråsarna själva märker också skillnad.

– Det har blivit många fler restauranger. Butiker brukar ju upphöra och så blir det restaurang istället, säger Eva.

Ökningen av serveringstillstånd handlar inte så mycket om nattklubbar och traditionella pubar utan alltså främst om restauranger och krogar; i centrala stan men också i bostadsområden, på båtar och vid golfbanor och - på servicehus. I dag finns sju servicehus som får servera alkohol.

– Det är klart att vi vill att äldre som kanske inte kan förflytta sig så lätt som oss andra också ska ha tillgång till god mat och möjlighet att ta ett glas vin till maten, säger Ann-Louise Molin Östling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".