Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tomtförsäljningar ger Västerås stad en halv miljard

Publicerat söndag 17 januari 2016 kl 12.01
"Det har varit en störtflod"
(1:36 min)
Magnus Edström, Miljöpartiet. Foto: Jonna Noblin
Magnus Edström, Miljöpartiet. Foto: Jonna Noblin

Många husägare i Västerås har tagit chansen att köpa loss sin tomträtt innan årsskiftet, eftersom priserna höjdes från 1 januari.

Västerås stad beräknas få in sammanlagt omkring en halv miljard kronor på försäljningarna av tomträtter.

Magnus Edström, ordförande i fastighetsnämnden, är inte förvånad över att så många valt att köpa loss sin tomträtt.

– Vi befarade det, kan man säga. Det har varit en störtflod, verkligen.

Befarade säger du, varför då?

– Dels blir det ju en väldigt stor arbetsinsats som krävs från kontorets sida, det blir så väldigt många på så kort tid. Men det är också det att vi tappar ju intäkter från de här tomträttsavgälderna när vi säljer av dem så det påverkar stadens driftbudget negativt, säger Magnus Edström.

Västerås stad ändrade reglerna vid årsskiftet så att det blir dyrare att köpa loss sin tomträtt.

Därför har omkring 2 100 tomträttsinnehavare i Västerås har köpt loss sin tomträtt från kommunen och ytterligare drygt 600 har anmält intresse innan årsskiftet och har då fortfarande chansen att köpa enligt de gamla reglerna som ger ett billigare pris.

För Västerås stad betyder alla tomtförsäljningar att kommunen får in omkring en halv miljard kronor.

– De pengarna kan användas för investeringar och bygga andra bostäder till exempel, särskilda boenden, skolor, förskolor, badhus. Vi har en investeringsbudet för de kommande åren som är i flermiljarders-klassen så det är ett väldigt välkommet tillskott för investeringsbudgeten så där är det positivt, att det kommer intäkter.

Mer pengar till investeringar alltså, men samtidigt blir det mindre pengar som kommer in varje år till kommunen i så kallad tomträttsavgäld, tomthyra.

Det blir omkring 30 miljoner mindre varje år som fastighetsnämnden kan använda till löpande utgifter, den så kallade driftbudgeten.

– Det har stor påverkan. Det är pengar som måste tas någonstans ifrån i ordinarie driftbudget. Det kan handla om underhåll av fastigheter, till exempel, säger Magnus Edström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".