Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Större utbrott av vinterkräksjukan på Gryta kortidsenhet

Publicerat söndag 17 januari 2016 kl 10.00
"Har haft stängt sedan 28 december"
(1:48 min)
Håkan Falknäs. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Håkan Falknäs. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Fyra äldreboenden som Västerås stad driver har under julhelgen haft besvär med vinterkräksjukan. Allra värst har det varit på Gryta kortidsenhet. Det har drabbat boende och anhöriga som inte kunnat besöka dem.

Håkan Falknäs medicinskt ansvarig sjuksköterska inom Västerås stad vård och omsorg är den som ska ha koll på alla utbrott.

– Visst förekommer det magsjukor lite då och då, men större utbrott har det varit på Gryta kortidsboende avdelning 1 där man har haft stängt sedan 28 december och fram till 13 januari. Nu har man öppnat igen, säger Håkan Falknäs till P4 Västmanland.

Sedan julafton har Gryta kortidsenhet i Västerås haft utbrott av vinterkräksjukan, 24 boende och sex från personalen har varit drabbade och det var först i torsdags som avdelningen på Gryta kunde öppna igen.

– Det är knepigt på en sådan enhet som också har att göra med dementa personer som hamnar där. Det är inte lätt att hålla dem isolerade ifrån varandra, de gör lite som de vill och går in och hälsar på varandra och är lite här och där.

– Dessutom finns det inte toaletter på alla rum heller och då blir det väldigt svårt, säger Håkan Falknäs.

Gryta kortidsenhet, en av 20 enheter som Västerås stad Vård och omsorg driver, är ett av de fyra boenden som under jul och nyår haft utbrott av vinterkräksjukan.

Trots att Håkan Falknäs, som medicinskt ansvarig, ska informeras om utbrott och om avdelningar stänger på grund av detta, så fick han inget veta.

– Att jag ska informeras det har att göra med, säger man stopp för intag så påverkar det ju så många andra. Det är viktigt att man kan informera alla andra inblandade. Till exempel lasarettets avdelningar och även våra beställare vill ha information om att här kan man inte ta emot någon.

– Men hygienavdelningen på lasarettet har varit informerade.

Vad är det som gör att man har brustit i det här fallet?

– Ja det är slarv, det är en miss i våra rutiner, säger Håkan Falknäs.

I de rutiner som Västerås stad har för utbrott av bland annat vinterkräksjukan så står det att enheten vid behov ska ta kontakt med hygiensjuksköterskan.

Att verksamhetschef eller tjänstgörande sjuksköterska ska besluta om i vilken omfattning och när besök utifrån behöver begränsas. Dessutom ska då även den medicinskt ansvarige sjuksköterska, MAS informeras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".