Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya skatteregler höjer avgiften för bostadsrätter i oäkta föreningar

Publicerat måndag 18 januari 2016 kl 07.17
"Tror inte den kunskapen finns bland konsumenterna"
(2:14 min)
En kvinna tittar på bostadsannonser i en mäklarfirmas skyltfönster. Foto: Bertil Ericson/TT.
Många köpare känner inte till förmånsbeskattningen. Foto: Bertil Ericson/TT.

Från årsskiftet gäller nya skatteregler för lägenheter i oäkta bostadsrättsföreningar, som tack vare att de hyr ut lokaler kan hålla låga månadsavgifter. Men nu förmånsbeskattas de, vilket gör att avgiften kan raka i höjden. 

Det här är något som man som köpare bör vara medveten om, säger Monika Jukic som är chefsjurist på branschorganisationen Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC.

-– Man ska tänka på att den avgift som man som köpare får information om, egentligen ser annorlunda ut när man har blivit förmånsbeskattad. Och även att man kopplar köpeskillingen till den verkliga årsavgiften, hur den ser ut efter förmånsbeskattningen, säger Monika Jukic.

En bostadsrättsförening klassas som oäkta om den får mer än 40 procent av sina intäkter från uthyrning till butiker och företag, men också till privatpersoner.

De här uthyrningsinkomsterna ger lägre månadsavgift för föreningens medlemmar, men ändrade skatteregler gör att många nu kan åka på en skattesmäll.

Skillnaden mellan den låga månadsavgiften för föreningens medlemmar och marknadsmässig hyra för jämförbara hyreslägenheter, ska nu beskattas som förmån.

Om månadsavgiften för en bostadsrätt är 2 000 kronor men den marknadsmässiga hyran 4 000 kronor så räknas mellanskillnaden - i det här fallet 2 000 kronor - som förmån och beskattas från 1 januari 2016 med 25 procent. I det här exemplet skulle det innebära 500 kronor i månaden, 6 000 kronor på ett år.

Oftast har dock en bostadsrättshavare ett annat underhållsansvar än vad en hyresgäst har. Skatteverket  godtar därför en nedsättning på 5-10 % av hyresvärdet, vilket kan minska förmånsbeskattningen något. I exemplet ovan skulle det då handla om 5 400 kronor i skatt per år istället för 6 000 kronor per år.

Tidigare fanns möjlighet till skattelättnad, men från årsskiftet är det 25-procentig förmånsbeskattning som gäller.

– Det anses vara en förmån att man inte betalar marknadspriset för den här bostaden, utan en lägre avgift än vad marknadshyran är, säger Marie Louise Johansson Harling, rättslig expert på Skatteverket.

De oäkta bostadsrättsföreningarna finns främst i större städer och jämfört med vanliga, äkta föreningar är de inte så många. Och just det gör att ganska få känner till hur de fungerar, tror chefsjurist Monika Jukic på Sveriges Bostadsrättscentrum.

– Jag tror inte att den kunskapen finns bland konsumenterna när man är ute och ska köpa en bostadsrätt. Däremot har ju mäklarna en skyldighet att tala om för potentiella köpare att man köper in sig i en oäkta bostadsrättsförening, och konsekvenserna av det, säger Monika Jukic.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".