Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kunskap ska minska den psykiska ohälsan i Västmanland

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 07.16
"Det här händer oss alla på något sätt"
(1:58 min)
Pauline Salzer. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio
Pauline Salzer. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio

För att öka kunskapen om psykisk ohälsa har Studieförbundet Vuxenskolan i Västerås sökt 13 miljoner kronor från Arvsfonden.

 

Pengarna ska gå till det tre-åriga projektet "Tillsammans för god hälsa".

– Som det ser ut nu så söker vi för ett treårigt projekt 13 miljoner. Det är ett stort projekt som handlar om att öppna upp klimatet kring psykisk hälsa här i Västmanland, säger Pauline Salzer, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan.

Ett av flera delprojekt i projektet "Tillsammans för god hälsa", som Studieförbundet planerar, är en "tillsammansvecka" med föreläsningar om bland annat anorexi och självskadebeteende.

I år ska veckan hållas på flera platser i länet, enligt Pauline Salzer, som även är samordnare för nätverket Samverkan för psykisk ohälsa i Västmanland.

– Det ska bli ett återkommande inslag här i Västmanland. Första året hade vi det bara i Västerås. Men nu i år mellan 12 och 18 mars så kommer det att ske i hela Västmanland.

– I alla tio kommuner och landstinget plus Svenska kyrkan, Stadsmissionen, anhörigcentrum i och då föreningar i Västmanland som jobbar med de här frågorna, säger Pauline Salzer.

I juni får Studieförbundet Vuxenskolan som håller i projektet veta hur mycket pengar man får från Arvsfonden.

Pauline Salzer tror att kunskap ska kunna påverka bland annat psykiatrin:

– Att man inte är själv om det här. Det här är vanligt och det här händer oss alla på något sätt. Vi blir berörda av antingen oss själva, av anhöriga eller någon på arbetsplatsen.

– När man då kan se det här kan man också våga gå ut med det och kunna finnas till hands för vården. Att och delge sina synpunkter och erfarenheter kring vården så att den kan förbättras, säger Pauline Salzer.

Unga är en målgrupp som man genom projektet vill nå och hjälpa.

Studieförbundet Vuxenskolan har nu även fått en handläggare från Arvsfonden som ska hjälpa dem att förverkliga projektet så att de kan få ta del av de miljoner som man har sökt till det treåriga projektet.


Inga Korsbäck
nyheterna@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".