Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mat med Amir: Stekt torsk, palsternackspuré och musselskum

Publicerat onsdag 20 januari 2016 kl 09.05
Stekt torsk, palsternackspuré och musselskum.
1 av 2
Stekt torsk, palsternackspuré och musselskum av vår radiokock Amir Kheirmand. Foto: Sveriges Radio
Amir lagar torsk. Radiokocken.
2 av 2
Idag blir det fisk, supertorsken skrej, med våran radiokcok Amir Kheirmand. Foto: Sveriges Radio

Bort med all tung julmat som sätter sig på längden och tvären. Dags för lite fräsch lätt fisk, med recept från vår radiokock Amir Kheirmand.  

Stekt torsk, palsternackspuré och musselskum:

(4 portioner)

4 st torskryggfileér á 150 gram

1 knippe dill

Salt

Smör

Olivolja

Plasternackspuré

500 gram palsternackor

1 dl mjölk

2 dl grädde

1 msk smör

Salt och peppar

Rårörda lingon

2,5 dl lingon

1 dl socker

Musselskum

1 nät blåmusslor, tvättade

1 fänkål, grovskuren

2 st schalottenlök, grovskuren

2 vitlöksklyftor

1 knippe timjan

2 dl grädde

½ citron

Olivolja

Salt och peppar

Fisken

  1. Blanda ihop 1 liter vatten med 80 gram salt till all salt har löst sig. Lägg i torskbitarna och rimma i kylen över natten.
  2. När såsen, purén och lingonen är klara är det dags att steka fisken.
  3. Sätt ugnen på 130 grader.
  4. Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör och lite olivolja. Stek fisken på hög värme med skinnsidan neråt 3-4 minuter, vänd och stek ett par minuter till. Stoppa in i ugnen 5-10 minuter tills en innertemperatur på 50 grader.

Musselskum

  1. Hetta upp olivolja i en stor kastrull och stek schalottenlök och fänkål tills det blir mjukt och får lite färg. Höj värmen, lägg i vitlök och musslor. Sätt på ett lock och koka tills musslorna öppnat sig. Sila och häll tillbaka spadet i kastrullen. Spara musslorna till servering.
  2. Reducera ner spadet till hälften, häll i grädde och reducera till hälften igen tills du får en mustig och härlig sås. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronsaft.
  3. Håll varm.
  4. Mixa såsen tills den skummar precis innan servering.

Rårörda lingon

  1. Blanda ihop lingon och socker i en skål. Rör om då och då tills sockret löst sig.

Palsternackspuré

  1. Skala och grovtärna palsternackorna. Lägg i en kastrull och koka med mjölken och hälften av grädden 10-20 minuter tills det är helt mjukt. Salta, peppra och mixa slät med en stavmixer. Späd eventuellt med mer grädde för en len konsistens.

Servering

  1. Lägg en klick puré i botten. Lägg på torsken. Häll över sås och garnera med rårörda lingon, ett par musslor och dill.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".