Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vilka ska Västmanland gå samman med?

Publicerat torsdag 21 januari 2016 kl 05.26
"Det behövs ju två för en tango"
(1:49 min)
Tomas Högström, moderat oppositionsråd i landstinget Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio
1 av 2
Tomas Högström, moderat oppositionsråd i landstinget Västmanland. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Denise Norström. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Denise Norström (S) håller dörren öppen för fortsatt rödgrönt samarbete. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Det är dags för ett nytt försök att dela in Sverige i regioner, och Västmanlands landstingstoppar försöker nu övertyga både grannlänen och regeringens utredare om vilka som bör slå sig ihop med Västmanland.

Moderaterna i länet trycker på för att Västmanland ska gå lite före och bilda region med Uppsala och Sörmland. Om man ligger på får man mer att säga till om i hur kartan ska ritas, menar Tomas Högström som är moderat oppositionsråd i landstinget Västmanland.

– Gör inte vi det så gör någon annan det. Och vi har en möjlighet att göra det vi har varit överens om, att inte ha några länsgränser mellan oss, fördjupa samarbetet och att vi tillsammans skulle kunna bilda en egen region.

Regeringen har utsett en kommitté som ska ta fram förslag på hur Sverige bör delas in regioner. Om flera landsting på egen hand är överens om att gå samman kan de pusha för just sitt förslag, som i så fall kan bli verklighet den 1 januari 2019.

Men det finns ett problem för Moderaterna och andra partier i Västmanland. Man har nämligen inte Uppsala med sig.

Socialdemokraterna i Uppsala vill vara med Sörmland och Västmanland, men vill också ha fler län i regionen. Och så säger Socialdemokraterna i Uppsala län att hela Sverigekartan måste vara färdigritad först, så att inga län hamnar utanför.

I Sörmland är de största partierna Moderaterna och Socialdemokraterna ense om Västmanland och Uppsala är det förslag som är bäst om det inte går att bilda region med Stockholm, men det finns också partier som vill ha med Östergötland. 

Denise Norström, socialdemokratiskt landstingsråd i Västmanland, tycker precis som moderaterna här att det är bra att försöka hålla i taktpinnen. Men att det blir svårare nu när åsikterna mellan länen går isär. 

– Det behövs ju två för en tango. Vi har ett jättejobb att göra med bland annat Uppsala och måste göra allt vi kan för att påverka våra grannar så att de också ser det vi ser, säger Denise Norström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".