Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora brister i brandskyddet på asylboenden

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 06.00
"Automatlarm ska ju fungera"
(2:15 min)
Arkivbild. Brand i asylboende i Arboga 2012.
1 av 3
Arkivbild. Brand i asylboende i Arboga 2012. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
Joakim Sköldhammar från företaget Kulthammar.
2 av 3
Joakim Sköldhammar från företaget Kulthammar. Foto: Marcus Carlsson
Roger Boberg, insatsledare vid Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund
3 av 3
Roger Boberg, insatsledare vid Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund. Foto: Marcus Carlsson

Det finns stora brister i brandskyddet på asylboenden och hem för ensamkommande barn i landet och i Västmanland. Det visar en granskning som Sveriges Radio gjort.

Vi har granskat protokoll från räddningstjänstens inspektioner på drygt 300 boenden i Sverige och över 800 allvarliga brister hittades.

I Västmanland har vi granskat protokoll från inspektioner på 21 boenden och av dem hade 17 stycken allvarliga brister i brandskyddet.

Till exempel att möbler eller dokumentskåp stod i vägen för utrymningsväg och att brandlarm inte fungerade. Ett boende hade så allvarliga brister att räddningstjänsten stängde en fastighet tills bristerna var åtgärdade.

Det finns också anmärkningar på att dörrar som avgränsar brandceller inte hålls stängda, eller inte slår igen automatiskt vid en brand. Är dörrarna öppna kan eld lättare sprida sig.

Asylboendet Norrbygården i Fagersta är ett av boendena i Västmanland som haft flest anmärkningar.

Joakim Sköldhammar vid företaget Kulthammar som driver asylboendet, säger att felet låg hos den som fram till nyligen drev boendet åt Kulthammar.

– Där menar jag att underentreprenören har brustit i sitt systematiska brandskyddsarbete.

Men det är ändå ni som har varit ansvariga.

– Ja, och när jag fick det här på mitt bord var vi tvungna att göra någonting åt det, vilket vi också gjorde.

För några månader sedan sade Kulthammar upp underentreprenören och bytte ut personalen på boendet. Entreprenören säger till P4 Västmanland att det räddningstjänsten anmärkte på åtgärdades efter inspektionen, men att han flera gånger inte fick tillåtelse av Kulthammar att laga saker och sköta boendet.

Roger Boberg är insatsledare vid Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund och har gjort flera inspektioner på Norrbygården, som bland annat haft brister i det automatiska brandlarmet:

– Automatlarm ska ju fungera tillfredsställande så att brandlarmet går igång så att människorna hinner ut innan kritiska punkten uppnås. Den kritiska punkten är när brandförloppet har gått så långt att människor inte kommer ut något mer, de är medvetslösa av röken.

Enligt Joakim Sköldhammar är de fysiska bristerna nu åtgärdade och man har börjat utbilda personal och boende i hur man ska agera vid brand.

Här hittar du hela Sveriges Radios granskning om bristerna i brandskyddet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".