Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Radiokocken Amir bjuder på grillfest

Uppdaterat torsdag 21 april 2016 kl 10.02
Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 08.06
Moo ping med råkostsallad, jordnötsdressing och en enkel asiatisk dressing.
1 av 3
Moo ping med råkostsallad, jordnötsdressing och en enkel asiatisk dressing. Foto: Sveriges Radio.
P4 Västmanlands radiokock Amir Kheirmand är sugen på grillat.
2 av 3
P4 Västmanlands radiokock Amir Kheirmand är sugen på grillat. Foto: Johan Bengts/Sveriges Radio.
Dagens ingredienser.
3 av 3
Dagens ingredienser. Foto: Johan Bengts/Sveriges Radio.

Våren är här och då plockar vår radiokock Amir Kheirmand fram grillen. Det nalkas grillfest med asiatisk touch. 

Moo ping - Grillad fläsk

500 gram sidfläsk i skivor

2 msk fisksås

2 msk farinsocker

2 msk ljus soja

3 vitlöksklyftor, pressade

2 msk kokosmjölk

Grillspett

  1. Blanda ihop fisksås, farinsocker, soja, vitlök och kokosmjölk till en marinad. Lägg in fläskskivorna och låt marinera 3-4 timmar i kylen.
  2. Trä köttet på spett och grilla på hög värme

Supergod råkostsallad

2 st salladslökar, strimlade

1 näve böngroddar, tvättade och torkade

1 morot, strimlad

200 gram sockerärtor, strimlade

1 knippe rädisor, klyftade

2 st Avocado, klyftade

½ kruka koriander, grovhackad

½ kruka mynta, grovhackad

1 näve rostad lök

  1. Förbered alla grönsaker och lägg upp på ett fat. Skeda över någon av nedanstående dressingar och toppa med den rostade löken.

Jordnötsdressing

1 näve jordnötter, rostade

3 st thai chili

2 st charlottenlökar, skalade

5 vitlöksklyftor

6 st korianderstjälkar

3 msk farinsocker

2 dl kokosmjölk

1 lime, pressad

Salt

  1. Mixa de rostade jordnötterna grovt i en matberedare. Kör inte för länge för då får du jordnötssmör. Lägg åt sidan i en skål.
  2. Mixa chili, charlottenlök, vitlök och korianderstjälkar i matberedaren till en currypasta
  3. Koka upp kokosmjölk och farinsocker. Lägg i currypastan, rör om och låt sjuda ett par minuter. Lägg i de mixade jordnötterna.
  4. Tunna upp såsen till lagom konsistens med vatten. Gör det lite tjockare om du ska ha den som en sås till kött eller lite tunnare om du vill skeda över en sallad.

Enkel asiatisk dressing

3 msk fisksås

3 msk risvinäger

1 msk socker

½ dl vatten

1 vitlöksklyfta, skivad

1 thai chili, finhackad

1 msk limesaft

  1. Koka upp fisksås, risvinäger, socker och vatten i en kastrull. Låt sjuda ett par minuter.
  2. Ta av från plattan och lägg i vitlök, chili och limesaft. Låt svalna helt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".