Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Alltför lång väntan på bostad

Kvinnojour efterlyser större socialt ansvar hos Sala kommun

Publicerat lördag 23 april 2016 kl 12.20
"Behöver nog stå i kö i 8-9 månader"
(1:38 min)
Man håller i kvinnas arm. Arrangerad bild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
1 av 2
Våldsutsatta kvinnor behöver snabbt kunna få en egen lägenhet, anser kvinnojouren i Sala (arrangerad bild). Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Jenny Nolhage, kommunchef i Sala
2 av 2
Jenny Nolhage, kommunchef i Sala. Foto: Sala kommun

Kvinnojouren i Sala efterlyser ett större socialt engagemang från kommunen för våldsutsatta kvinnor och barn som behöver en bostad. Föreningen Kvinnokraft vill att kommunen inför social förtur.

Föreningen Kvinnokraft har plats att inhysa två kvinnor med barn, men föreningen är varje år i kontakt med mellan 40 och 50 utsatta kvinnor. Inte alla behöver hjälp med bostad, men föreningens Kerstin Bouvin säger att de haft kvinnor boende hos sig i flera månader innan de fått en egen lägenhet.

–Kvinnor måste stå i kö för att få en lägenhet och i Sala behöver man nog stå i kö i 8-9 månader innan man får chans, säger hon.

Den långa väntetiden leder i vissa fall till att kvinnan inte tar sig ur det förhållande där hon misshandlas, säger Kerstin Bouvin. Redan hösten 2014 vände hon sig till kommunen via ett medborgarförslag. I förslaget föreslog hon att våldsutsatta kvinnor får förtur till lägenhet i det kommunala bostadsbolaget Salabostäder.

Nu på måndag kommer svaret från kommunen, vid kommunfullmäktige. Då ges kommunchef Jenny Nolhage i uppdrag att utreda ett fördjupat samarbete med Kvinnojouren i form av det som kallas IOP, Idéburet Offentligt Partnerskap. Det är första gången som Sala kommun går in i ett sådant partnerskap och Jenny Nolhage tror att det kommer leda till förbättringar för kvinnojouren, bland annat ett mer långsiktigt ekonomiskt stöd.

När det gäller bostadsfrågan så har kommunen redan tagit ett steg, genom en överenskommelse där Salabostäder erbjuder en lägenhet i månaden till kommunen, säger Jenny Nolhage.

–Det är inte säkert att det räcker för alla behov, men när vi arbetade fram överenskommelsen så är de här kvinnorna absolut en stor del av de grupper vi ser ska kunna få tillträde till de lägenheterna, säger Jenny Nolhage till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".