Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mordbranden mot Elsas i Norberg fortfarande olöst

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 05.00
"Förstod ganska snabbt att det var anlagt"
(2:06 min)
Eldsvåda i Elsa Andersons konditori i Norberg. Foto: Niklas Hagman.
1 av 6
Den 21 augusti 2015 totalförstördes Elsa Andersons konditori i Norberg. Foto: Niklas Hagman.
Kristina Leijonhufvud, ägare av Elsa Andersons konditori i Norberg
2 av 6
Kristina Leijonhufvud, ägare av Elsa Andersons konditori i Norberg. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.
Joakim Björk polisen Fagersta
3 av 6
Joakim Björk, kriminalinspektör vid polisen i Fagersta. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
Brandman Dan Rytter, Norberg
4 av 6
Brandman Dan Rytter i Norberg. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.
Brandman Fredrik Keller, Norberg
5 av 6
Brandman Fredrik Keller i Norberg. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.
Brandman Mattias Guss i Norberg
6 av 6
Brandman Mattias Guss i Norberg. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.

På lördag är det exakt 100 år sedan Elsa Andersons Konditori öppnade i Norberg. Men firandet blir inte som det var tänkt. För lite mer än åtta månader sedan brann konditoriet ner till grunden i en våldsam, anlagd brand.

Konditoriets ägare Kristina Leijonhufvud och hennes dotter sov på övervåningen i konditoriet när de vaknade av två kraftiga smällar.

– Vi tittade ut och såg att det brann på två olika ställen, säger hon.

De båda rusar ut ur huset och klockan visar 02.57 när Kristina Leijonhufvud ringer SOS Alarm. Deltidsstyrkan i Norberg är snabbt på plats, men förstår omgående att Elsas inte kommer gå att rädda.

– Det brann ju ordentligt, det slog ut lågor ur fönstren, säger Fredrik Keller.

– Det känns som att det är övertänt direkt, säger Dan Rytter.

Brandmännen fick snabbt börja spruta vatten även på intilliggande byggnader, bland annat Näbbgården. Dan Rytter berättar att han uppmätte 150 graders värme på Näbbgårdens fasad och han säger att det var mycket nära att även den byggnaden började brinna.

Det brann ju ordentligt, det slog ut lågor ur fönstren.

Att branden var anlagd säger brandmännen att de förstod direkt de kom fram.

– Med tanke på att det brann på tre ställen, vilket inte alls är normalt, och det brann liksom på byggnaden med någon sorts ämne så man förstod ganska snabbt att det var anlagt, säger Mattias Guss.

Även polisen inser tidigt att branden är anlagd. Joakim Björk, som leder polisutredningen, säger att man hittat spår av brännbar vätska i brandresterna samt att den tekniska utredningen bekräftat att branden startade på mer än ett ställe runt fastigheten.

Trots att utredningen omfattar flera hundra förhör och vittnesmål och mycket teknisk bevisning, så har ingen kunnat fällas för branden. Joakim Björk säger att han är förbryllad över att de inte kunnat hitta något motiv till branden.

– Vi har självklart tittat på en motivbild och det har varit allt från hot mot verksamheten, byggnaden, kommunen och ägarfamiljen men vi har inte hittat något motiv, säger han.

Samtidigt är det ovanligt tyst när det gäller tips eller folk som pratar, säger Joakim Björk och detta sammantaget gör att han är tveksam till om polisen kan hitta den eller dem som anlade branden.

– Självklart är jag hoppfull, men av erfarenhet vet jag att det kan bli svårt, säger han.

Just faran för brand har funnits med i riskbedömningen kring Elsas berättar ägaren Kristina Leijonhufvud. Med ett bageri i ett hus från 1700-talet var det självklart att ha en checklista på alla apparater som skulle stängas av varje kväll samt brandvarnare samt brandlarm. Men mordbrand gick det inte att skydda sig mot.

– Det här var ju så medvetet och så planerat för att förstöra byggnaden helt och hållet och det är ofattbart, säger Kristina Leijonhufvud till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".