Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Älskat Norbergskonditori snart 100 år

Publicerat onsdag 4 maj 2016 kl 09.00
"Det fanns ju inte en rak vinkel någonstans"
(9:45 min)
Robert Bergvall, konditormästare
1 av 15
Konditormästare Robert Bergvall. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.
Elsa Andersson, som startade Elsa Andersons konditori i Norberg
2 av 15
Elsa Anderson, som startade Elsa Andersons konditori i Norberg. Foto: Privat.
Hasse Rubin, konditor på Elsa Andersons konditori i Norberg
3 av 15
Hasse Rubin, konditor på Elsa Andersons konditori i Norberg. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.
Formar till mandelringar. De svarta hittades i brandresterna.
4 av 15
Formar till mandelringar. De svarta återfanns i brandresterna. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.
Mandelringsformarna fylls med vaniljkräm
5 av 15
Mandelringsformarna fylls med vaniljkräm. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.
Mandelringarna täckta med mördeg.
6 av 15
Mandelringarna täckta med mördeg. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR västmanland.
Azieb Zegergsh, Elin Gradin och Lenita Rylander bakar mandelringar.
7 av 15
Azieb Zegergsh, Elin Gradin och Lenita Rylander bakar mandelringar, i centralskolans kök i Norberg. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.
Mandelringar gräddas i ugnen.
8 av 15
Mandelringarna får fin färg i ugnen. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.
Mandelringar färdiggräddade.
9 av 15
De färdiggräddade mandelringar vänds, innan de toppas med glasyr och mandel. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
Nybakade mandelringar.
10 av 15
Nybakade mandelringar. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.
Abrahamsgården Harriet Lundin
11 av 15
Harriet Lundin stod först i kön vid Abrahamsgården. Hon köpte åtta mandelringar. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.
Lång kö för att köpa mandelringar vid Abrahamsgården i Norberg.
12 av 15
Lång kö för att köpa Elsa Anderssons mandelringar vid Abrahamsgården i Norberg. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.
Ingbritt Valenius visar stolt upp sin kak-kartong från Elsa Anderssons konditori i Norberg.
13 av 15
Ingbritt Valenius visar stolt upp sin kak-kartong från Elsa Andersons konditori i Norberg. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.
Bo Vennerlund köade utanför Abrahamsgården i Norberg.
14 av 15
Bo Vennerlund köade utanför Abrahamsgården i Norberg. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.
Annika Yxfeldt och Lena Holmer njöt av mandelring i Abrahamsgården.
15 av 15
Annika Yxfeldt och Lena Holmer njöt av mandelring i Abrahamsgården. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.

På lördag är det exakt 100 år sedan Elsa Anderson slog upp dörrarna till sitt konditori i Norberg. Sneda väggar och omtalade bakverk var det som gjorde Elsas omtalat och omtyckt under så många år.

Konditormästare Robert Bergwall, som i 40 år drev det konditori hans farmor startade 1916, bakar mest matbröd nuförtiden. Men i frysen finns det finns alltid kanelbullar, som han bjuder på när han berättar om Elsa Bergvall, eller Elsa Anderson som hon hette som ogift.

Robert Bergvall var den tredje generationen Bergvall att driva Elsa Andersons konditori, mellan 1968 och 2008. Innan honom drev hans mor och far konditoriet, men det var alltså farmor Elsa som startade det hela, den 7 maj 1916.

Konditoriet startades först i en liten lokal vid torget och flyttade 1918 ner till det välkända gula huset på Fagerstavägen. Huset var ett gammalt gästgiveri som flyttats till Norberg från Västerfärnebo, där det fungerat som kaptensboställe sedan 1700-talet.

Gamla hus blir ju alltid sneda, så det fanns ju inte en rak vinkel någonstans.

Farmor Elsa var född och uppvuxen i en by utanför Vadstena, men flyttade till Norberg då hon träffade sin blivande make Emil Bergwall. De gifte sig på Skansen 1917, men Elsa startade alltså konditoriet redan 1916, då hon fortfarande hette Elsa Anderson.

Historien och traditionen har format Elsa Andersons konditori redan från början.

– Gamla hus blir ju alltid sneda, så det fanns ju inte en rak vinkel någonstans, säger Robert Bergwall.

Det sneda och vinda i byggnaden samt den kulturhistoriskt värdefulla inredningen var en stor del i att människor återkom till Elsas år efter år, tror han.

– Människor kunde komma tillbaks efter 50 år och det såg likadant ut, samma stol stod på samma ställe, det var nog en trygghet för många, säger Robert Bergwall.

Elsas var ju även omtalat och omtyckt för sina bakverk och sin servering. Den välkända tangotårtan med ananas och kaffet som serverades i kopparkannor. Konditoriets välkända mandelringar har fått en symbolisk betydelse efter branden. I ruinerna efter branden hittade Elsas konditor Hasse Rubin de värdefulla bakformarna, som nu åter används.

– I all sorg så hittade man glädjen i det som var gammalt och det som var unikt för Elsas i just bakformar, säger han.

Redan till julskyltningen förra året bakade Hasse Rubin mandelringar igen, men det tog tid. Bara 18 formar hade hittats och han bakade i sitt eget kök, med bara en ugn.

Vid försäljningen tog mandelringarna slut på bara en kvart. Under våren har Elsas konditorer fått baka i centralskolans kök och där kunnat använda de anrika recepten igen. Recepten förstördes visserligen i branden, men överlevde ändå, säger Hasse Rubin.

– Ja, de sitter i våra små hjärnhalvor, säger han och skrattar.

En av konditorerna har lyckats hitta nya mandelformar som är i stort sett identiska, så under våren har den ideella föreningen Elsas Vänner kunnat arrangera fikaförsäljning i Abrahamsgården. Alla intäkter har oavkortat gått till insamlingen för en återuppbyggnad av konditoriet. Försäljningen har varit mycket omtyckt. På långfredagen ringlade kön långt utanför dörren. Allra först stod Harriet Lundin.

– Jag älskar mandelringar, säger hon och skrattar.

Även Ingabritt Valenius är ute efter att köpa just mandelringar. Dem ska hon lägga i en bakelsekartong som hon har kvar från Elsas. Den är hon stolt över att ha kvar.

Bo Vennerlund köade för att kunna köpa både mandelringar och marsipan. Han gick ofta till Elsas.

– Dit gick jag nästan jämt, varje helg, och köpte bakelser och sådant, säger han.

Annika Yxfeldt och Lena Holmer njöt av kaffe och varsin madelring inne på Abrahamsgården.

– Jättegott är det, säger Annika Yxfeldt.

Lena Holmer beskriver mandelringen som bulle, bakelse och kaka i ett.

– Allt förenat i den här godsaken, säger hon.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".