Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

P4 Västmanland testar: Laga vegansk mat

Publicerat måndag 25 april 2016 kl 14.43
Kan man göra maräng av kikärtsspad?
(2:24 min)
Ingrid Wisell lär intresserade hur man lagar vegansk mat.
1 av 5
Ingrid Wisell lär intresserade hur man lagar vegansk mat. Foto: Sveriges Radio.
Ingrid Wisells veganska pavlova.
2 av 5
Ingrid Wisells veganska pavlova. Foto: Sveriges Radio.
Ingrid klickar ut den veganska marängen innan den åker in i ugnen.
3 av 5
Ingrid klickar ut den veganska marängen innan den åker in i ugnen. Foto: Sveriges Radio.
Humus
4 av 5
Humus Foto: Sveriges Radio.
Ingrid Wisell har lagat vegansk risgrynsgröt som man tec. kan använda till att göra veganska karelska piroger.
5 av 5
Ingrid Wisell har lagat vegansk risgrynsgröt som man tec. kan använda till att göra veganska karelska piroger. Foto: Sveriges Radio.

Vad äter en vegan? Ingrid Wisell håller kurs i vegansk matlagning och bjöd idag P4 Västmanland på ett par smarrigheter.  

Med start imorgon, tisdag, drar ABF igång en kurs i vegansk matlagning. Deltagarna ska där få lära sig att laga billig, näringsrik, smakrik och färgrik mat och är till för den som funderar på att bli vegan eller för den som kanske ska bjuda veganer på middag. 

Lärare på matlagningskursen är Ingrid Wisell som själv blev vegan förra året, efter att ha varit vegetarian sedan hon var 16 år.

– Det tog 20 år för mig att bli 100% vegan och det va en lång process. Men nu när jag är det så tänker jag 'men vad höll jag på med?'. Det är ju så enkelt och jättegott! 

Maränger

Spad från i paket kikärter

Vispas med 2 dl socker

0,5 tsk citronsaft

 

Vispa med elvisp tills bunken kan vändas upp och ner.

 

Pavlova

Grädda en marängbotten

Bred på sojagrädde

Toppa med bär

 

Humus

Mixa ett paket kikärter

1 krm spiskummin

1 klyfta vitlök

1 tsk citron

1 krm örtsalt

2 msk tahini

1 dl linfröolja

 

Chokladpekanglass

Mixa 3 frusna bananer

Chokladsås


Blanda ner grovhackade pekannötter

Toppa med maränger

 

Chokladsås

1 dl kakao

1 dl Havremjölk

1 dl Sirap eller socker


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".