Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga fler fall av multiresistent bakterie i Västerås

Uppdaterat måndag 25 april 2016 kl 16.18
Publicerat måndag 25 april 2016 kl 15.08
"Sorgligt att det har blivit smittspridning"
(4:40 min)
Sjukhuset i Västerås / Foto: Camilla Olsson / SR
1 av 2
Sjukhuset i Västerås. Foto: Camilla Olsson/Sveriges Radio.
Liselott Sjöqvist, Jan Smedjegård.
2 av 2
Liselott Sjöqvist, Jan Smedjegård. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Inga fler fall av den multiresistenta bakterien VRE har hittats på sjukhuset i Västerås. Det är en sorts tarmbakterie som kan orsaka svårbehandlade infektioner. Hitintills har fyra patienter som bär på bakterien hittats.

Den patient som bar på smittan från början hade vårdats på ett sjukhus i Ryssland, och sjukvården i länet tar rutinmässigt prover på patienter som vårdas utomlands, därför upptäcktes smittan, säger Jan Smedjegård smittskyddsöverläkare i Västmanland. Det var i månadskiftet mars-april som VRE hos den patienten upptäcktes.

– Om vi hittar ytterligare fall så kommer det förmodligen inte att bli så många. Men det vet vi inte med säkerhet innan vi har provtagit en del och under en tid, säger Jan Smedjegård till P4 Västmanland.

Det var brister i vårdhygien hos vårdpersonal som gjorde att ytterligare tre patienter smittades.

Från sjukvårdens sida har man nu skärpt rutinerna, säger Liselott Sjöqvist biträdande sjukhuschef.

– Många av oss är bärare av VRE som vi har normalt i vår tarmflora. Det är först när vi får uppvisade symptom av VRE som urinvägsinfektion eller sårinfektion eller annat. Det som är viktigt då är att läkare kan ta ställning vilken antibiotika som man ska ge.

– Sätter man in fel antibiotika, ett för snällt antibiotika så kan man slå ut den normala bakteriefloran som finns i tarmen. Vilket gör att VRE växer på sig ytterligare och man kan förvärra infektionen.

För att förhindra smittspridning jobbar sjukhusets vårdhygien nu med att informera personal om vikten av handhygien och att följa de basala hygienrutiner som finns. Det är viktigt att bland annat tvätta och sprita händerna mellan varje patient, säger Liselott Sjöqvist.

Skärpta rutiner är det också på de avdelningar där VRE har påträffats; på infektionsavdelningen, kirurgavdelningen och intensivvårdsavdelningen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".