Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulthammar kände till problemen på Norrbygården redan i december

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 06.06
"Fanns risk att vi skulle mista avtalet med Migrationsverket"
(2:00 min)
Joakim Sköldhammar från företaget Kulthammar.
Joakim Sköldhammar från företaget Kulthammar. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

När företaget Kulthammar, som driver asylboendet på Norrbygården i Fagersta, i februari bytte ut all personal och ledningen på boendet, gav företaget bilden av att de gjorde det för att de ganska nyligen fått veta att situationen varit dålig på boendet.

Men mejlväxling som P4 Västmanland tagit del av visar att företaget långt tidigare, i början av december, fått signaler om att det var problem på boendet.

Företaget Kulthammar har kontrakt med Migrationsverket om att driva asylboendet på Norrbygården i Fagersta, men i höstas slöt företaget avtal med en underentreprenör om att den skulle sköta själva driften.

I december skrev underleverantören till Kulthammar att man gick på knäna och behövde mer pengar för att klara situationen. I mejlet skrev underleverantören också att han kanske skulle behöva säga upp avtalet om man inte fick mer ekonomiska resurser, men Kulthammar menade att det underleverantören redan fick mycket väl räckte för att sköta boendet.

Under vintern försämrades situationen på asylboendet, och första februari i år bröt Kulthammar avtalet med underleverantören och bytte ut hela personalstyrkan. Och i samband med det gav Kulthammars affärsområdeschef, Joakim Sköldhammar, bilden av att de ganska nyligen fått kännedom om hur allvarliga bristerna var och att underleverantören sagt att allt fungerat bra.

Men idag säger Joakim Sköldhammar att det var den bild underleverantören ville belysa:

– Att allting var bra, och med det så menas ju att vi håller det vi avtalat, säger han.

Men han skrev ju att personalen gick på knäna!

– Ja, men han säger fortfarande att han löser uppgiften och att vi håller det avtalet gentemot Migrationsverket och det är ju de som är vår uppdragsgivare.

Att det gick så snabbt som det gjorde när Kulthammar sade upp avtalet med underentreprenören och bytte ut all personal berodde till stor del på att situationen på boendet var så dålig att Migrationsverket annars kunde säga upp kontraktet.

– Där satte Migrationsverket ganska höga krav, att vi var tvungna att inom en snabb tidsperiod göra en betydande förbättring och om det inte hade gjorts så fanns ju risk att vi skulle mista avtalet med Migrationsverket, säger Joakim Sköldhammar som är Kulthammars affärsområdeschef.

Vi har haft kontakt med underleverantören, men inte lyckats träffas för en intervju.

Kvällens Uppdrag granskning i SVT handlar om hur det gick till när Kulthammar tog över driften av boendet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".