Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förtur till anställdas barn på Västerås flygplats

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 05.26
Professor: Ett brott mot Kommunallagen
(2:01 min)
Västerås flygplats
Västerås flygplats. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Sommarjobb och extrajobb på Västerås flygplats ska, enligt ett mejl till personalen, i första hand gå till de egna anställdas barn.

Enligt Folke Johansson, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, bryter det här mot Kommunallagen.

– Ett kommunalägt bolag, likadant som kommunen själv, ska ju behandla alla medborgare i kommunen likadant. Det ska inte finnas några speciella förutsättningar för någon viss grupp eller någon person.

Får man göra så här?

– Nej, man får inte göra så här som jag ser det. Det är ett brott mot Kommunallagen som säger att alla medborgare i kommunen ska behandlas lika, helt enkelt, säger Folke Johansson.

I ett internt mejl till personalen på Västerås flygplats från början av april skriver ekonomichefen Lars Lundström att han vill veta om det finns 17-19-åriga barn till de anställda som vill jobba extra och/eller sommarjobba i restaurangen och med städning, eller äldre barn som jobbat med incheckning, säkerhetskontroll och taxfree och som vill jobba igen.

Enligt mejlet ska man vända sig till anställdas barn i första hand, en enig ledningsgrupp står bakom att det är det som ska främjas.

Ekonomichefen Lars Lundström skriver själv att bland andra hans dotter ska arbeta på flygplatsen.

Som motiv till att ta in anställdas barn skriver Lars Lundström att ledningsgruppen tycker att det är lättare att ställa krav på egna barn.

Så här står det i mejlet:

"Vi vänder oss först till anställdas barn. Jag vet att detta inte varit aktuellt under ett antal år men nu gäller detta i första hand. Vi har idag en enig ledningsgrupp som anser att det är detta vi ska främja och kravet att sköta sitt jobb är hårdare på egna barn än andras barn."

P4 Västmanland har inte lyckats nå den tillförordnade vd:n Anders Gärdström för en kommentar, och ekonomichefen Lars Lundström som skrev informationsmejlet vill inte vara med på en bandad intervju.

Lundström svarar per mejl att flygplatsen hela tiden letar efter timanställd personal både via skolor och ungdomar som spontant söker jobb. Men under semesterperioden sker en stor ökning av flygtrafiken och därför ger flygplatsen möjlighet för anställdas barn också att söka jobb.

Han ger alltså en annan bild än i informationsmejlet till personalen där det är tydligt att det handlar om att vända sig till anställdas barn i första hand.

Enligt professor emeritus Folke Johansson är det alltså inte tillåtet och det minskar möjligheterna för andra ungdomar i kommunen att få jobb.

– Om man bestämmer sig för att i första hand gå på personalens barn så minskar det ju möjligheterna för alla andra, det är alldeles uppenbart, säger Folke Johansson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".