Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Skolor i Västerås kan få genusexpertis

Publicerat torsdag 5 maj 2016 kl 07.40
"Alla barn ska ha samma möjligheter"
(1:28 min)
Anna Maria Romlid (V) oppositionsråd i Västerås.
1 av 2
Anna Maria Romlid (V) oppositionsråd i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio
Elisabeth Unell (M) oppositionsråd och Amanda Agestav (KD) kommunalråd i Västerås.
2 av 2
Elisabeth Unell (M) oppositionsråd och Amanda Agestav (KD) kommunalråd i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio

För att skolorna i Västerås ska bli bättre på att motverka stereotypa könsroller vill majoriteten i kommunstyrelsen utreda vad det finns för möjligheter att starta ett resurscentrum som kan stötta skolorna i det arbetet.

Idén kommer från Vänsterpartiet där Anna Maria Romlid är oppositionsråd:

– Vi vill ju att alla barn ska ha samma möjligheter i skolan och då kan man inte ha föreställningar kring kön, hur saker ska vara för flickor och pojkar. Man måste motarbeta det så att alla kan få vara sig själva och därför behöver vi mer kunskap i skolorna, men också det här stödet så att man får resurser som kan jobba med genusfrågor i skolan.

Det handlar om att titta på vilka för- och nackdelar det kan finnas med att staden anställer en eller flera personer som kan stötta skolor i genusarbetet.

Moderata oppositionsrådet Elisabeth Unell vill dock inte se någon sådan utredning:

– Vi vet hur ekonomin ser ut med förslag på sparbeting på alla verksamheter. Då säger vi nej och då behöver man inte heller utreda det för pengarna finns inte idag.

Kristdemokratiska kommunalrådet Amanda Agestav är av en annan uppfattning. Hon säger att undersökningar visar att pojkar och flickor behandlas olika i skolan och att det är värt att titta närmare på idén som är tänkt att motverka det:

– Man måste få likvärdiga förutsättningar och ska inte på förhand fasas in i föreställningar om hur en kvinna eller man ska vara.

Efter att kommunstyrelsen under onsdagen sa ja går frågan vidare till fullmäktige som får besluta om kommunen ska utreda frågan om resurscentrum för genusarbete eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".