Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukvården kan få ett sårcentrum med hög kompetens

Publicerat torsdag 5 maj 2016 kl 11.20
"Det är vad vi har saknat här i Västmanland"
(1:35 min)
Cherin Kamil. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Cherin Kamil infektionsläkare Västmanlands sjukhus Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Sjukvården i Västmanland är ett steg närmare ett sårcentrum. Kunskapen om sår och att förebygga sår är viktigt för att förhindra onödiga amputationer.

För diabetiker så kan små, små sår bli ett stort problem. I värsta fall kan ett sår som inte läker leda till amputation. För att höja kompetensen inom området, så behövs ett sårcentrum, säger Cherin Kamil infektionsläkare på sjukhuset I Västerås.

– Jag tror att det blir väldigt bra. Det är vad vi har saknat här i Västmanland. Ett multidisciplinärt center där vi kan ta emot den här typen av patienter. Det är väldigt framgångsrikt i Jönköping och Södersjukhuset där man redan har infört det här, säger infektionsläkare Cherin Kamil.

Det gäller framförallt diabetes patienter?

– Ja framförallt diabetespatienter, men det finns även andra grupper som har stor risk att få sår, sådana som har åderförkalkning eller man har problem med åderbråck eller liknande, säger Cherin Kamil.

Att sjukvården i Västmanland nu är ett steg närmare ett sårcentrum med hög kompetens är något som Tomas Vikerfors verksamhetschef på hudkliniken på sjukhuset i Västerås välkomnar.

Han har arbetat för det i sex år. Tonas Vikerfors säger att ett förslag snart ska presenteras som politikerna sedan ska fatta beslut om. Det kommer också att krävas extra pengar till satsningen, säger Tomas Vikerfors till P4 Västmanland.

Cherin Kamil som tillsammans med ett team från infektionskliniken nyligen utbildat personal på länets vårdcentraler i sårvård, säger att kunskapen i länet om sår och vad ett sår kan leda till är bättre idag än tidigare.

– Ja jag upplever att det finns en ökad kunskap jämfört med några år sedan. Man ser också att amputationssiffrorna har gått ner de senaste två åren.

Men vad finns det mer då att göra förutom ett sårcentrum?

– En av de viktigaste sakerna när det gäller sår är det förebyggande arbetet. Att man som diabetiker har god kontroll av sin diabetessjukdom. Att man har bra skor. Att man som patient vet hur man ska ta hand om sin kropp och framförallt sina fötter. När såret väl finns där då har det redan gått för långt egentligen, säger Cherin Kamil.

Att Landstinget Västmanland började med att utbilda personal inom primärvården om vikten av sårvård berodde bland annat på det höga antalet amputationer av patienter under 70 år.

För några år sedan låg antalet så kallade onödiga amputationer på 16 till 17 stycken om året. Västmanland låg väldigt dåligt till i de nationella jämförelser som presenterades då.

I dag har antalet amputationer inom den här åldersgruppen halverats, säger Tomas Vikerfors verksamhetschef som även arbetar med utvecklingsfrågor inom Landstinget Västmanland.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".