Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Avlång blodpalt med isterfyllning gammal västmanländsk matkultur

Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 10.49
Experten om den smaskens palten
(2:16 min)
Tillagning av blodpalt i kastrull.
Tillagning av blodpalt. Foto: Niklas Axelsson/Sveriges Radio.

Över hela världen äter folk varianter på samma sak: degknyten med fyllning. Och även Västmanland har sin egen variant.

Docent Richard Tellström är expert på matkulturhistoria och undervisar i måltidskunskap på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

– Det finns en avlång palt, och det är lite ovanligt. Annars brukar de vara runda, nämligen. Och det finns en isterfylld, avlång blodpalt från Västmanland, som man smaksätter med anis och fänkål.

Mat på mjöl, mjölk, öl, lamm- och fårkött var den typiska dieten i ett landskap som Västmanland, med både slättland, skog och berg. Fläsk började man äta i någon större omfattning först på 1800-talet, berättar Richard Tellström.

– Annars är en sak som är speciell för Västmanland att man är de mest pizzaätande invånarna i Sverige. Fagersta är Sveriges pizzeriatätaste stad, så pizzan skulle nog kunna platsa som en västmanländsk maträtt. Frågan är om man kan göra pizzabotten på blod och därmed få en gammal blodpaltsvariant?




Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".