Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialsekreterares arbetssituation under lupp

Publicerat torsdag 19 maj 2016 kl 06.03
Om hösten 2015: Det tog liksom aldrig slut
(2:20 min)
Susanne Lundberg och Anna Gustavsson jobbar inom socialtjänsten Arboga.
Verksamhetschef Susanne Lundberg och socialsekretare Anna Gustavsson i Arboga. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Mälardalens Högskola presenterar idag ny forskning om socialsekreterares arbetssituation. Att den kan vara ansträngd vet man i bland annat Arboga, där man i höstas tog emot många ensamma flyktingbarn.

Ett tag fick Arboga - som då inte hade några platser på hemmaplan - ta emot fem barn per vecka.

– Till att börja med tänkte vi att det var övergående. Vi slet på och tänkte att vi lägger på ett kol, vi fixar det här, berättar Susanne Lundberg som är verksamhetschef inom individ- och familjeomsorgen i Arboga.

Men till slut hade de socialsekreterare som jobbade som så kallade barnföljare alldeles för många ärenden för att det skulle vara bra för vare sig barn eller personal. Övrig personal som jobbade med andra utredningar och personal inom öppenvården fick rycka in.

– Det tog liksom aldrig slut. Och samtidigt försökte vi rekrytera ny personal, men det gjorde ju alla andra kommuner också så det var inte så lätt, säger Susanne Lundberg.

Det här slet på personalen. Men det märktes först senare, när det värsta pressen lagt sig.

– Det är först nu man ser det. När det är hårt tryck så jobbar man ju på. Men jag kan ju se nu i arbetsgruppen att det finns en trötthet, säger Susanne Lundberg.

Anna Gustavsson gick ut socionomutbildningen för två år sedan. Hon jobbar i Arboga och var med hösten 2015.

– Det är klart att man kan känna av det i efterhand, att det har tagit på arbetsgruppen, säger hon.

Situationen är inte unik för Arboga. Men man klarade ändå av den, tack vare att man redan år 2014 gjorde en satsning, säger verksamhetschef Susanne Lundberg. Då var arbetsbelastningen mycket hög, liksom personalomsättningen, både bland chefer och socialsekreterare.

Det blev omorganisation, skärpta rutiner, förstärkning av personal och nära arbetsledarskap och så rejält höjda löner, och utan de insatserna hade man nog inte klarat påfrestningarna hösten 2015, tror Susanne Lundberg.

– Vi hade ordning och reda. Vi hade satsat på mer personal. Vi hade en större trygghet i arbetsgruppen, säger Susanne Lundberg.

Klockan 15 hör du om högskolans forskning: Orsaker till personalomsättningen och arbetsvillkor för socialsekreterare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".