Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdförbundet ställer krav på landstinget

Publicerat söndag 22 maj 2016 kl 10.38
"Arbetsgivaren är nu skyldig att förhandla"
(3:24 min)
Janí Stjernström Vårdförbundet.
Janí Stjernström Vårdförbundet. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Vårdförbundet kräver bättre kontroll av bemanningsföretag som landstinget anlitar. I nästa vecka träffar facket landstingsledningen för att diskutera upphandlingar och bemanningsföretag.


Det är i det centrala samrådet som sjuksköterske- och barnmorskefacket ska diskutera frågan med landstingsdirektören, säger Janí Stjernström Vårdförbundets ordförande i Västmanland.

– Om politikerna nu vill använda sig av bemanningsföretag och upphandling så ska det vara möjligt för alla att ha kollektivavtal. Det ska vara tydligt vilka anställningspremisserna är, säger Janí Stjernström och tillägger;

– Vi måste även ställa patientsäkerhetskrav som efterlevs i upphandlingen, säger Janí Stjernström till P4 Västmanland.

Vårdförbundets krav att landstinget ska ha bättre koll på de bemanningsföretag som landstinget anlitar, kommer bland annat efter den reklamation och det missnöje som sjukhuset i Köping riktat mot ett bemanningsföretag som hyr ut sjuksköterskor från Baltikum.

Det var tidigare i år som sjukhuschefen i Köping slog larm om att sjuksköterskor från bemanningsföretaget inte höll måttet och att patientsäkerheten på strokeavdelningen var hotad.

Sjukhuset krävde också att avtalet skulle sägas upp eftersom man inte fått det som avtalet lovat.

Angående den reklamation som är gjord så hanteras det just nu av landstingets juridiska ombud. Inga beslut har ännu fattats. Men sjuksköterskorna jobbar inte kvar på avdelningen.

Det aktuella bemanningsföretaget har även fått kritik på andra håll i landet. Landstinget Västmanland som upphandlar och har avtal gemensamt på bemanningsområdet med Sörmland, säger att man följer det.

Roland Johansson enhetschef och kategoriledare för inköp Sörmland-Västmanland, säger till P4 Västmanland att man med anledning av den senaste tidens artiklar "läst dem och följer upp och undersöker grunden för dem".

P4 Västmanland har tidigare varit i kontakt med bemanningsföretaget för en kommentar när det gäller missnöjet på sjukhuset i Köping, men företaget har inte återkommit.

Vårdförbundet, som inte haft någon insyn i hur landstingets avtal med olika bemanningsföretag sett ut, ställer nu krav på att vara med och påverka enligt mbl paragraf 38.

– Arbetsgivaren är nu skyldig att förhandla med oss. Det har visat sig att vår samverkan kanske inte har varit prioriterad av arbetsgivaren. Så vi har varit tvungen att ta tillbaka mbl § 38. Så att vi får förhandling. Det är vårt sätt att skärpa kraven.

– Det vi får vara med och påverka är själva upphandlingen. Vad ska stå i kravprofilen, vad kräver vi som arbetsgivare där kan vi vara med och påverka, säger Janí Stjernström.

Vårdförbundet kräver också att landstinget bättre följer upp hur bemanningsföretagen följer de avtal som tecknats med landstinget.

Vårdförbundet vill också ha ett bättre samarbeta med Vårdförbundet i Sörmland när det gäller avtal och upphandlingar.    


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".