Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nästa års budgetförslag presenterat

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 15.26
"Ett resultat av jobbet vi har lagt ner det här året"
(1:35 min)
Samarbete för Västerås
Samarbete när Västerås presenterade sitt budgetförslag för 2017. Foto: Sofie Tejre/Sveriges Radio.

Förra året när majoriteten i Västerås lade fram sin budget så talades det om ett stålbad och alla nämnder skulle spara. När majoriteten idag lade fram budgeten för 2017 var det annat ljud i källan.

Den styrande majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, talar nu om en stark budget där senaste årets besparingar gett resultat.

– Det är ett resultat av jobbet vi har lagt ner under det här året. Vi fokuserade väldigt starkt under hösten på budget och balans för våra styrelser och nämnder, säger Anders Teljebäck (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Anders Teljebäck säger att den strama budgeten, som innebar neddragningar i ett antal styrelsenämnder, har gett resultat. Bland annat genom att de flesta nämnder nu är i en ekonomisk balans.

– Det har varit lite av ett stålbad även om jag tror att västeråsarna inte har märkt så mycket utav det. Nu har vi möjlighet att satsa och gå framåt i en stark budget för sociala investeringar i skola, äldreomsorg och andra typer av anläggningar, säger han.

Det har alltså tagit ett år, hur har det kunnat gå så fort?

– Vi har fått en bättre skatteintäktsprognos och utjämningssystemet har gett positiva resultat för Västerås Stad. Vi tappade 100 miljoner 2014 och det var det som gjorde att vi hamnade där vi hamnade. Det nya stadsbidraget på 103 miljoner har såklart också bidragit.

Den största enskilda ekonomiska satsningen går till skolan, där man satsar sju miljoner på elevhälsan och på ett fritidshemslyft. Utöver det ska det även till en tillnyktringsenhet som ska drivas tillsammans med landstinget.

När förra årets budget lades fram pratades det mycket om en stor satsning på bostäder. Ett fokus som enligt Lars Kallsäby (C), kommunalråd och ordförande i byggnadsnämnden, fortfarande finns kvar.

– Vi såg inget behov att lägga på ytterligare pengar där i den här budgeten. Vi har tre fokusområden i Västerås. Det är att bygga bostäder, bygga bostäder och bygga bostäder. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".