Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gamla däck läggs på fotbollsplaner - trots att experter avråder

Publicerat tisdag 31 maj 2016 kl 05.18
"Innehåller särskilt farliga ämnen"
(1:32 min)
Fotbollsplan och bildäck.
50 ton söndersmulade däck läggs varje år på konstgräsplaner i länet, trots att Kemikalieinspektionen avråder. Foto: Filip Kruse/Sveriges Radio och Fredrik Sandberg/TT.

Kemikalieinspektionen avråder från att gamla däck används som granulat. dvs små gummikulor, på konstgräsplaner. Ändå läggs 50 ton på fotbollsplaner i Västmanland varje år.

– Kemikalieinspektionen har ju en rekommendation som säger att material som innehåller särskilt farliga ämnen inte bör användas när man anlägger en konstgräsplan, menar Kemikalieinspektionens utredare Emma Westerholm.

Redan för 10 år sedan sa Kemikalieinspektionen att gamla däck innehåller vad man kallar särskilt farliga ämnen. Och eftersom de ämnena inte bör spridas i miljön bör uttjänta däck inte användas i konstgräsplaner. 

Den rekommendationen gäller fortfarande.

Men när P4 Västmanland undersökt vilka sorters granulat som läggs på konstgräsplanerna i länet är det just gamla däck som dominerar.

Ungefär 50 av de 65 ton gummi och plastkulor som läggs på planerna i Västmanland varje år är tillverkade av återvunna däck.

Förutom att gummikulorna till exempel åker ner i jorden och dagvattenbrunnar kan regnvatten ta med sig miljöfarliga ämnen från granulatet ut i miljön, menar Kemikalieinspektionen.

– Den rekommendationen får man ta till sig i så fall och titta på hur vi kan jobba med någon annan typ av material, säger Stefan Brandberg, idrottschef hos Västerås stad och huvudansvarig för stadens konstgräsplaner.

Hur ska man förstå att Västerås stad använder återvunna bildäck trots att Kemikalieinspektionen avråder?

– Det är ju också ett samspel mellan oss och miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås stad kring hur vi ska tolka saker och ting.

– Vi får vi ta en diskussion internt om vilka krav som ställs och hur man ser på det, och miljö- och hälsoförvaltningen är mer experter på det än vad jag är, säger Brandberg till P4 Västmanland.

Enligt en ny rapport från Naturvårdsverket innebär däck-granulatet inte några förhöjda hälsorisker.

Samtidigt säger Kemikalieinspektionen att det finns stora kunskapsluckor om hur hälsan eventuellt kan påverkas.

Exempelvis har man inte tittat på alla ämnen som kan förekomma i granulatet och idag vet för lite om det.

Granulatet används för att stråna ska få stöttning och för att planen ska ha lagom mjukhet och svikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".