Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gifter ska bort från förskolan

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 05.21
"Däck är inte avsedda att sugas på"
(1:39 min)
Barns fötter på förskola
1 av 3
Västerås stad vill göra förskolan giftfri. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Siv Carrass, förskolechef för Västra Viksängs förskolor i Västerås.
2 av 3
Siv Carrass, förskolechef för Västra Viksängs förskolor i Västerås. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Caroline Söderlund, kemikaliesamordnare vid Västerås stad
3 av 3
Västerås stads kemikaliesamordnare Caroline Söderlund. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio

Västerås stad vill att förskolor i kommunen ska bli giftfria år 2018 och till exempel inte använda konstgräs eller gamla bildäck.

Just nu jobbar staden med att ta fram information som ska hjälpa förskolorna att inte utsätta barnen för skadliga ämnen.

Nog kan det finnas saker som bör bytas ut, menar Siv Carrass som är förskolechef för Västra Viksängs förskolor i Västerås.

– Förskolor har väl en tendens att samla på sig mycket saker, och ju äldre förskolan är desto mer saker tror jag finns som vi måste byta ut, därför att de kan innehålla farliga saker.

För att nå målet tar staden nu fram en skriftlig vägledning som personal och ansvariga ska kunna läsa och använda som hjälp. Staden har också anställt en person som ska stötta förskolorna under resans gång.

En sak man inte vill se är konstgräs, en annan är gamla däck. Miljömässigt är däcken ingen höjdare att ha på förskolegårdar, men när det gäller eventuella hälsorisker för barnen vet man inte säkert.

Dock vill man ta det säkra före det osäkra, menar Caroline Söderlund, kemikaliesamordnare hos Västerås stad.

– Ett bildäck är ju inte avsett för att lekas med, utan ett bildäck är avsett för att klara 10 000 mil på en väg. Därav innehåller det ett visst antal kemikalier för att klara det och är inte avsett att sugas på eller ha hudkontakt med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".