Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förstå världen - möt Sveriges Radios korrespondenter

Publicerat onsdag 1 juni 2016 kl 14.29
Ekots utrikeskorrespondenter på turné.
1 av 2
Ekots utrikeskorrespondenter på turné. Foto: Stefan Viterstedt/Sveriges Radio.
Ekots korrespondenter.
2 av 2
Stående fr. v: Anna Landelius ersatt av Samuel Larsson (Danmark), Jens Möller (Norge och Island), Nivette Dawod ersatt av Hewa Abdelsadeh (korrespondenttrainee), Inger Arenander (Washington), Lisa Bergström (kultur), Johanna Melén (Östeuropa), Beatrice Janzon (Paris), Katja Magnusson (Istanbul), Staffan Sonning (London), Cecilia Uddén (Kairo), Agneta Furvik (New York), Hanna Sahlberg (Peking), Maria Persson Löfgren (Moskva), och Lotten Collin (Rio De Janeiro). Sittande fr. v: Thella Johnson (Helsingfors), Richard Myrenberg (Kigali), Margita Boström (Bangkok), Jan Andersson (Bryssel), Paloma Vangpreecha ersatt av Palmira Koukkari Mbenga (ungkorre), Johan Bergendorff (global hälsa), och Daniela Marquardt (Berlin) samt Alice Petrén (migration), ej på bild. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

I höst åker Sveriges Radios korrespondenter ut på turné i Sverige för att berätta om sina uppdrag och sin vardag. Den 8 september finns chansen att träffa ett par av dem i Västerås.

I en tid då det fria ordet hotas runt om i världen är det viktigare än någonsin att utrikesjournalister finns på plats och rapporterar om det som händer, säger Ginna Lindberg, utrikeschef på Ekot.

– Världen är idag både uppkopplad och tätt sammankopplad. Konflikten i Syrien får direkta följder i omvärlden, hot mot bloggare i Bangladesh möter globala reaktioner, klimatbeslut på ett toppmöte i Paris får konsekvenser för oss alla.

Sveriges Radio har under en följd av år satsat på att bygga ut utrikesbevakningen och har idag 22 anställda korrespondenter runt om i världen.

För tionde året i rad samlas Sveriges Radios korrespondenter i Stockholm för att möta publiken på Södra Teatern. För andra året åker de också på turné med Riksteatern genom Sverige, och den 8 september stannar några av dem till på Västmanlands Teater i Västerås.

Turnéplan:

Tisdag 23 augusti: Södra Teatern i Stockholm 
Måndag 5 september: Konserthuset i Växjö
Tisdag 6 september: Kalmarsalen i Kalmar
Torsdag 8 september: Västmanlands Teater i Västerås
Måndag 12 september: Medborgarhuset i Säffle
Tisdag 13 september: Södertälje stadsscen i Södertälje
Onsdag 14 september: Sagateatern i Umeå
Torsdag 15 september: Gävle Teater i Gävle
Måndag 19 september: Storsjöteatern i Östersund
Tisdag 20 september: Reginateatern i Uppsala
Onsdag 21 september: Skönsbergs Folkets Hus i Sundsvall

Det är ännu inte klart vilka utrikeskorrespondenter som kommer till Västerås.

Satsningen Förstå världen - möt Radiokorrespondenterna är ett samarbete med Södra Teatern och Riksteatern.

Mer om Radiokorrespondenterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".