Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dubbla roller för SD upprör kyrkan i Norberg

Publicerat torsdag 2 juni 2016 kl 05.14
"Finns tillfällen i livet då man måste välja sida"
(1:53 min)
Svenska kyrkan i Norberg
Norbergs kyrka. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.

Direkt från start har Sverigedemokraternas nybildade förening i Norberg hamnat i hetluften. Svenska kyrkan motsätter sig en av styrelseledamöternas dubbla uppdrag.

SD-föreningen i Norberg bildades förra veckan och en av styrelseledamöterna, Dennis Östlund, är samtidigt styrelseledamot i Svenska Kyrkans Unga i Norberg-Karbenning.

Det är en omöjlig kombination, anser Svenska kyrkan.

– Vi tycker att de värderingar som Sverigedemokraterna står för inte stämmer överens med de värderingar och den värdegrund som Svenska kyrkan har, säger församlingspedagog Håkan Stråhle i Norberg-Karbenning församling.

Församlingen har gjort klart för Svenska kyrkans Unga i Norberg-Karbenning att man inte kommer att samarbeta med representanter från SD.

Ingen från Svenska Kyrkans Ungas styrelse vill medverka i P4 Västmanland, men i kväll hålls ett extrainsatt styrelsemöte där situationen ska diskuteras med Dennis Östlund.

Håkan Stråhle kommer att vara med på mötet, som adjungerad.

– Jag anser att det finns tillfällen i livet då man måste välja sida och det här är som jag ser det ett av de tillfällena, säger Håkan Stråhle till P4 Västmanland.

Svenska kyrkans Unga kan inte utesluta Dennis Östlund, det tillåter inte stadgarna. Beslutet att lämna måste komma från honom själv, säger Håkan Stråhle.

Dennis Östlund själv säger till P4 Västmanland att han inte ser några problem att kombinera de båda styrelseuppdragen. Han säger att han kan hålla sig saklig och professionell.

Han har däremot inte bestämt sig för om han stannar kvar i Svenska kyrkans unga, det beslutet fattar han först efter kvällens extra styrelsemöte, säger han.

Enligt Håkan Stråhle handlar detta just om Sverigedemokraternas värderingar. Hade en styrelsemedlem även varit medlem i till exempel Socialdemokraterna eller Moderaterna, så hade det gått alldeles utmärkt.

Från Sverigedemokraternas håll centralt kommer kraftig kritik mot kyrkans agerande.

Partiets riksombudsman Mikael Strandman jämför kyrkans inställning med det forna Östtyskland.

– Det låter som att man är i DDR när man hör det här, vi kommer att gå vidare med det här och kommer koppla in jurister, säger Mikael Strandman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".