Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdförbundet vill att landstinget satsar på specialistsjuksköterskor

Publicerat måndag 6 juni 2016 kl 09.50
"Ingen riktig vilja att göra det här tillsammans"
(1:28 min)
Ingrid Edman, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västmanland. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Ingrid Edman, vice avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västmanland. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

25,5 miljoner får Landstinget Västmanland i år från regeringens professionsmiljard.  I Västmanland är Vårdförbundet kritiskt till att man inte har fått vara med och planera hur pengarna ska användas.

Syftet med professionsmiljarden är bland annat att höja kompetensen hos de anställda. 

Vårdförbundet i Västmanland blev tillsammans med övriga fack inbjuden till samtal om regeringens pengar. Ett samtal som Vårdförbundet inte var nöjda med, säger Ingrid Edman vice ordförande  för Vårdförbundet i Västmanland.

– Vi kom ju dit i tron, att vi hade större möjlighet att påverka var pengarna skulle hamna. Men vi fick ett färdigt dokument hur dom hade tänkt fördela pengarna. Det finns ingen riktig vilja i de här situationerna hur vi tillsammans ska kunna göra de bästa satsningarna, säger Ingrid Edman till P4 Västmanland.

Något besviken var Ingrid Edman efter mötet med landstingsledningen om hur regeringens pengar bäst ska användas.

Vårdförbundets önskemål om att en del av pengarna borde gå till utbildning och att sjuksköterskor ska kunna vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska, något som andra landsting satsat på, det blev inte av.

Men Vårdförbundet tänker fortsätta att jobba för sitt koncept, säger Ingrid Edman.

– Ja då vill vi ha det enligt vårt koncept. Det här med att man skriver kollektivavtal på x antal utbildningstjänster inom landstinget. Sedan fördelar dom det på de olika verksamheterna, säger Ingrid Edman.

Själva utbildningen den sker i samarbete med högskolan och  utbildningen måste den anställde själv söka, säger Ingrid Edman. Och med ett kollektivavtal räknas även arbetstid och studietid.

Mats Beskow HR-direktör inom landstinget säger till P4 Västmanland att han är förvånad över vårdförbundets kritik.

När det gäller olika utbildningsinsatser, säger Mats Beskow att landstinget genom åren gjort väldigt mycket tillsammans med de fackliga organisationerna.

Mats Beskow säger också att vårdförbundets modell är intressant och landstinget kommer efter sommaren att titta närmare på vårdförbundets koncept.

De 25,5 miljoner som landstinget får från regeringens professionsmiljard ska bland annat användas till att göra landstinget mer attraktiv som arbetsgivare, säger Mats Beskow.

Landstinget ska också satsa på verksamhetsnära service. Istället för att vårdpersonal delar ut mat och sköter transporter, så ska andra yrkesgrupper kunna sköta de arbetsuppgifterna, säger Mats Beskow HR-direktör Landstinget Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".