Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Experten: Därför smakar jordgubbarna ingenting

Publicerat torsdag 2 juni 2016 kl 16.29
Lång hållbarhet eller god smak
(1:33 min)
Simon Säfström odlar jordgubbar utanför Kolbäck.
Simon Säfström odlar jordgubbar utanför Kolbäck. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.

Att köpa jordgubbar är ett riktigt vågspel. Söta och goda eller vattniga och smaklösa. Jordgubbsodlaren Simon Säfström ger sina bästa tips.

– Den stora grejen är vilken sort det är. Det skiljer radikalt mellan olika sorter hur de smakar, säger Simon Säfström. 

Varför väljer någon odlare att ha jordgubbar som smakar nästan ingenting? 

– Bor man i Skåne och har liten marknad att sälja på där så räknar man med att skicka upp sina bär till Mellansverige. Då måste de ju klara sig i kylbil i ett dygn och gärna i butik ett dygn till och se fina ut fortfarande och då får tyvärr smaken stryka på foten. 

Man måste välja mellan lång hållbarhet eller god smak? 

– Ja, växtförädlarna har inte lyckats få fram fram ett bär som håller sig lång tid och smakar fantastiskt gott. 

Finns det nått sätt att veta hur det kommer smaka redan i affären? 

– Nej tyvärr inte. De kan ju se helt fantastiska ut men smaka nästan plast, säger Simon Säfström.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".