Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Spruta i ögat skadade näthinnan

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 05.21
"Efter nionde sprutan hål i näthinnan"
(2:13 min)
Heinrich Marx Västerås.
1 av 2
Heinrich Marx Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Elisabet Granstam överläkare.
2 av 2
Elisabet Granstam överläkare. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

För att bromsa synförändringar i ögats gula fläck, det område som man ser som skarpast med, ger ögonkliniken på sjukhuset i Västerås injektioner i ögat. Men Heinrich Marx är inte nöjd med behandlingen.

Behandlingen på ögonkliniken i Västerås ges idag med tätare intervaller än tidigare, med gott resultat, enligt ögonkliniken. P4 Västmanland har tidigare berättat om behandlingen och då med en patient från Sala som var mycket nöjd och som har fått behålla sin synskärpa.

Heinrich Marx från Västerås, som också har fått injektioner i ögat för att bromsa synförändringen, är besviken på hur det blev.

– Jag har fått sammanlagt nio sprutor och efter den nionde sprutan blev det ett hål i näthinnan. Sedan har jag blivit opererad för att få bort hålet, men det misslyckades säger man på lasarettet, säger Heinrich Marx till P4 Västmanland.

Vad har konsekvensen för dig blivit?

– Att jag har syn på höger öga är två-tre procent. Jag kan se lite grann runtomkring men i mitten kan jag inte se någonting, säger Heinrich Marx.

Det var den nionde sprutan, för behandling av den våta formen av ögonsjukdomen i ögats gula fläck som försämrade synen, säger Heinrich Marx som idag inte vill ha fler behandlingar.

Elisabet Granstam överläkare på ögonkliniken, säger att det är tråkigt det som hänt Heinrich Marx, och hon säger att det inte är brist på kompetens hos den som gett injektionen. Alla som utför behandlingen är utbildade. Men det finns som hon säger, kända risker med injektionerna.

– Ja det är en känd risk att näthinnan kan skadas och det är vi väl medvetna om. Det är också väldigt viktigt att dem som ger injektionerna har utbildning för det och kompetens när det gäller injektioner. Man ska veta precis var man ska spruta in läkemedlet för att det ska vara en så liten risk som möjligt, säger Elisabet Granstam och tillägger;

– Men det är en känd risk och enligt läkemedels förteckningen FASS, så kan man läsa att det är en vanlig komplikation och inträffar upp till en gång per hundra injektioner, säger Elisabet Granstam.

Vad är orsaken till det?

– Ja det är helt enkelt när man sprutar in, när man sticker in nålen i ögat att man kan skada näthinnan som sitter på insidan av ögonväggen, att det blir en spricka där och det kan i sin tur leda till näthinneavlossning.

Det går att laga hål på näthinnan, men i Heinrich Marx fall så misslyckades det alltså.

Trots de risker som finns, säger Elisabet Granstam att man med tätare behandling sett goda resultat och det ska nu utvärderas.

– Där har vi kunnat se efter sex månader och tolv månader goda resultat. Det vi ska göra nu det är att jämföra de här resultaten med de resultat som vi har med den gamla behandlingen. Det är en utvärdering som pågår och den kommer att bli klar hösten 2016, säger Elisabet Granstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".