Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elsa Andersons konditori byggs inte upp

Publicerat tisdag 7 juni 2016 kl 16.00
Kristina Leijonhufvud: Jag orkar inte längre driva det här vidare
(1:07 min)
Elsa Andersons konditori i Norberg
1 av 2
Elsa Andersons konditori i Norberg. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
Kristina Leijonhufvud, ägare av Elsa Andersons konditori i Norberg
2 av 2
Kristina Leijonhufvud, ägare av Elsa Andersons konditori i Norberg. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland.

Det blir ingen återuppbyggnad av anrika Elsa Andersons konditori i Norberg, i alla fall inte under nuvarande ägaren Kristina Leijonhufvuds ledning. Det beslutet har hon informerat bland andra Norbergs kommun och Elsas vänner om.

– Jag har informerat om att jag inte kommer att orka driva det här ärendet vidare, och driva uppbyggnaden av Elsa Andersons konditori. Tyvärr, det är verkligen tråkigt att behöva informera om det här, men jag har tagit det beslutet, säger Kristina Leijonhufvud.

Orsaken till att hon väljer att själv inte gå vidare med byggplanerna är bland annat de alltför stora ekonomiska riskerna för henne som småföretagare och privatperson.

– Det har varit en väldigt lång process, vi har ju hållit på med det här ärendet i tio månader, och det har varit diskussioner om vilken typ av byggnad som ska återuppföras och vilken särart byggnaden ska ha. Det som till sist gör att jag nu väljer att hoppa av det här är att när det gäller budget och kostnad för bygget så känns den inte realistisk.

– Och även det jag och min dotter drabbades av i augusti förra året har gjort att jag känner att jag inte längre orkar driva det här vidare, säger Kristina Leijonhufvud.

Elsa Andersons konditori, som för en månad sedan firade 100-årsjubileum, totalförstördes i en brand i augusti förra året. Utredningen visar att branden var anlagd, men polisen vet ännu inte vem eller vilka som tände på.

Sedan branden har norbergarnas engagemang varit stort. Den ideella föreningen Elsas Vänner bildades och har samlat ihop 1,5 miljoner kronor för att göra en återuppbyggnad möjlig.

Under våren gick försäkringsbolaget ut med en anbudsförfrågan och valde därefter ut en byggentreprenör som ska bygga upp konditoriet igen. Men efter det har förhandlingarna mellan entreprenören och Kristina Leijonhufvud inte nått ända fram.

Kristina Leijonhufvud hoppas och tror att någon annan kan ta över återuppbyggnaden av det anrika konditoriet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".