Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu kommer skatteåterbäringen

Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 05.24
Charlie Johannesson: Skönt
(1:13 min)
Charlie Johannesson gör tummen upp.
1 av 4
Charlie Johannesson gör tummen upp. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Elin Alexandersson från Västerås.
2 av 4
Elin Alexandersson får betala tillbaka några hundringar. Foto: Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Muhammed Hassan med Ivan Hagi 2 månader.
3 av 4
Muhammed Hassan med Ivan Hagi 2 månader väntar med spänning på skattebesked. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
Gunnar Larsson vet att han får tillbaka på skatten..
4 av 4
Gunnar Larsson deklarerar modernt med mobilt BankId. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

3,7 miljoner personer som deklarerat via internet, app, sms eller telefon får dela på nästan 29 miljarder kronor som betalas ut före midsommar.

– Jag får tillbaka på skatten i år. Det var skönt, säger en belåten Charlie Johannesson, 19 år, från Västerås och låter förstå att det handlar om en rejäl summa men hur mycket vill han inte tala om.

Han kommer inte att spendera skatteåterbäringen direkt.

– Lägga och spara så länge, sedan får vi se om det blir något extra i sommar.

Elin Alexandersson har deklarerat via sms och vet att hon inte får tillbaka några pengar i år.

– Jag får betala tillbaka 300 kronor ungefär, säger hon.

Muhammed Hassan bor också i Västerås och han har deklarerat på det gamla vanliga sättet, på papper. Han vet ännu inte om han får tillbaka några pengar på skatten.

– Jag vet inte, men jag hoppas det!

Gunnar Larsson är däremot helt säker. Han vet att det ramlar in 3 000 kronor den här veckan. Kanske blir det restaurangbesök med hustrun, säger han.

Gunnar hör till de allt fler som deklarerat med hjälp av mobilt BankId.

– I telefonen, det gick bra.

Den här veckan får många västmanlänningar sina skattepengar. I år får 3,7 miljoner personer i Sverige knappt 29 miljarder kronor i skatteåterbäring före midsommar. 

Fler än tidigare har valt att deklarera med mobilt BankID, säger skattehandläggaren Erik Kembler vid Skatteverket i Västerås:

– Det är en väldigt stor ökning generellt sett över hela Sverige. Förra året var det lite drygt 1,5 miljoner och i år har det ökat till lite drygt 2,3 miljoner. 

Om du har skatt att få tillbaka och deklarerat elektroniskt före den 2 maj ska pengarna normalt sett finnas på ditt konto under den här veckan. Men det finns ett antal personer som inte får sina pengar före midsommar trots att de har deklarerat elektroniskt och har anmält konto för återbetalning. Det beror på att Skatteverket har tagit ut deklarationen för en kontroll.

Då kontrolleras olika avdrag som gjorts, exempelvis försäljning av bostad eller värdepapper. Och det finns ett avdrag för arbetsinkomst som sticker ut och granskas särskilt i år.

– Något som är vanligt framför allt kanske i Västmanland som är ett typiskt län där många pendlar är ju resor till och från arbetet och avdrag för det. Det tittar vi också på just för att vi vet att det är svårt att göra rätt där av erfarenhet, säger Erik Kembler vid Skatteverket i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".