Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Serveringstillstånd dyrast i landet i Västerås

Publicerat torsdag 1 september 2016 kl 10.20
"Avgifterna borde vara mer enhetliga"
(0:52 min)
Ett glas rödvin till maten. Foto: Gunnar Lundmark/TT.
Det kostar på för restauranger i Västerås att få servera vin till maten. Foto: Gunnar Lundmark/TT.

Västerås har Sveriges högst avgifter för serveringstillstånd. Restaurangerna måste betala nästan 25 000 kronor till kommunen för den årliga tillsyn som krävs.

Avgifterna varierar stort över landet, visar en genomgång av Näringslivets Regelnämnd. I Sala kostar till exempel hanteringen kring serveringstillstånd 13500 kr. Tillståndet är nödvändigt för att få servera alkohol.

Även handläggningstiden för ansökningar kan variera från en vecka upp till tolv veckor.

Kommunernas tillsyn och handläggning ska vara till självkostnadspris för restaurangerna. August Liljeqvist är sakkunnig i frågan på Näringslivets Regelnämnd och menar att det är olika räknesätt på kommunerna som ligger bakom den stora variationen på avgifterna.

– Vi menar att det finns skäl att prata med varandra kommunerna emellan och se till att man får mer enhetliga sätt att beräkna det här.

– Därmed kan man få fram mer enhetliga avgifter och det är bra för företagen. På samma sätt som man bör se till att handläggningstiderna är likartade, säger August Liljeqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".