Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fiskarns bästa tips för att lyckas med kräftkokningen

Publicerat tisdag 6 september 2016 kl 09.05
"Salt, socker och krondill, och ta reda på en lämplig koktid"
(2:12 min)
Johan Berglund, fiskare i Borgåsund med kräftor.
1 av 9
Johan Berglund, fiskare i Borgåsund. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Kräftlagen görs iordning.
2 av 9
Den viktiga kräftlagen görs iordning. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Kräftor som ska kokas.
3 av 9
Kräftor som strax ska kokas. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Kräftkokning.
4 av 9
Kräftorna kokar och får färg. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Reporter Jonna Noblin kokar kräftor.
5 av 9
Reporter Jonna Noblin rycker in och kokar kräftor. Foto: Sveriges Radio
Kokta kräftor i lag.
6 av 9
Kokta kräftor i lag. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Förberedelser för kräftkokning.
7 av 9
Förberedelser för kräftkokning. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Fiskaren i Borgåsund.
8 av 9
Fiskaren i Borgåsund. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Kräftskylt.
9 av 9
Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio

Årets kräftsäsong håller i sig och många vill nu njuta av skaldjuren. P4 Västmanland träffar fiskare John Berglund som lär oss hur man kokar egna. 

Hos Fiskarn i Borgåsund har man kokat kräftor sedan kräftsäsongen drog igång och i år har man märkt av ett jämt tryck från kunderna jämfört med föregående år då det brukar gå lite upp och ner. Idag kokas sista lasten för säsongen när P4 Västmanland fick komma på besök. 

– Idag är det signalkräftor från Hjälmaren som jag köpt av mina yrkesfiskar kollegor  som vi ska koka. Det finns några få enstaka kräftor i Mälaren men så mycket mer än så är det inte, säger John Berglund.

Hur långt tid tar det? 

– Det beror på hur mycket? Vi kokar 30 kilo åt gången och då tar det ungefär en timme. 

John Berglund kokar sina kräftor efter ett recept han fått ta över från sin far, som i sin tur fått receptet av sin mor. Ett recept John vill hålla hemligt men han berättar ändå att det är enkelt

– Vatten, krondill, salt och socker. Sen är det själva koktiden som sätter smaken. 

Efter kräftorna har kokats kyls kräftorna ner till under 8 grader, på tre timmar, för att sedan paketeras och säljs. 

Hur länge håller kräftorna då? 

– Max en vecka, en vecka från kokdatum. Efter det började de bli dåliga - skaldjur klarar inte längre. 

Om man vill koka kräftor hemma, vad skulle du rekommendera då? 

– Salt, socker och krondill och sen tar du reda på en lämplig koktid och var noga med renligheten efter de är kokta. Ha rena, diskade, helst desinficerade verktyg för kommer det bakterier i så växer det fort, så det ska man vara noga med! 

Vad är skillnaden på att äta frysta eller färska kräftor rent smakmässigt?  

– Om jag tittar på mina egna kräftor som jag kokar och säljer så är skillnaden, som jag märkt, att i de färska så finns det en distinkt dillsmak och en distinkt sälta men det flyter ihop lite om de varit frysta. Annars märker jag faktiskt ingen skillnad, säger John Berglund, fiskare i Borgåsund.  

 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".