Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vilt i köket med radiokocken Amir

Publicerat torsdag 15 september 2016 kl 09.30
Jonna provsmakar: Jättebra temperatur på köttet tycker jag
(1:12 min)
Hjort.
1 av 3
Hjortinnerfilé. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Amir Kheirmand lagar hjort
2 av 3
Amir Kheirmand lagar hjort Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Radiokocken Amir Kheirmand och Jonna Noblin.
3 av 3
Radiokocken Amir Kheirmand och Jonna Noblin. Foto: Sveriges Radio.

Idag lagade vår radiokock Amir Kheirmand och Jonna hjortinnerfilé med höstiga tillbehör och Madeirasås. Här hittar du receptet.

4 portioner

Tid: 90 minuter

Hjort

600 gram hjortinnerfilé, putsad

2–3 matskedar smör

matolja till stekning

  1. Sätt ugnen på 125°.
  2. Byn hjortköttet i en superhet panna i smör och olja i ett par minuter noga runtom. Ställ stekpannan åt sidan, men diska inte ur den. Lägg köttet i en ugnsform och kör i ugnen tills innertemperaturen är 50-52°. Ta ut köttet och rulla in i bakplåtspapper och låt vila.

Kantareller på två sätt

1 dl ättika, 12%

2 dl strösocker

2 dl vatten

200 gram små kantareller

Smör

Salt och peppar

  1. Blanda ihop 1-2-2 lag och lägg i hälften av kantarellerna. Låt stå i kylen över natten.
  2. Smörstek resterande kantarellser med lite timjan precis innan servering. Salta och peppra.

Madeirasås

2 schalottenlökar, skalade och grovskivade

100 gram champinjoner, grovskivade

1 knippe timjan

2 dl Madeiravin

2 dl viltfond (alt 2 dl vatten + 1 msk koncentrerad fond)

2 dl kalvfond (alt 2 dl vatten + 1 msk koncentrerad fond)

salt och svartpeppar

1 msk smör

1 kruka körvel

  1. Bryn lök och champinjoner i stekpannan som köttet bryntes i. Tillsätt mer smör om det behövs. Lägg ner timjan, fräs i 1 minut till och häll på rödvin och Madeira. Koka tills hälften av vätskan återstår.
  2. Sila vätskan och häll i en kastrull. Häll ner fonden. Koka tills ett par dl återstår. Såsen bör nu vara lite tjockare och mycket mustig. Smaka av med salt och peppar, sänk värmen till lägsta och tillsätt en matsked smör. Håll såsen varm.

Potatis och jordärtskockspure

300 gram mandelpotatis

300 gram jordärtskockor

olivolja

grädde

Salt och peppar

  1. Skala jordärtskockorna och lägg i en form. Häll på liteolivolja, salta och peppra. Rosta i ugnen 15 minuter på 200 grader till det är mjuka rakt igenom och får en brun färg.
  2. Koka under tiden mandelpotatisen mjuk i saltat vatten.
  3. Ta ut jordärtskockorna och pressa dem tillsammans med mandelpotatisen i en kastrull. Häll på grädde och blanda ihop till en härlig pure. Smaka av.
  4. Mixa och sila purén om du vill ha den extra krämig.

Rårörda lingon

1 dl strösocker

2 dl lingon

  1. Häll knappt 1 dl socker över lingonen och rör om. Ställ in i kylen i ett par timmar tills sockret har löst upp sig. Rör gärna om några gånger under tiden.

Smörbakad purjolök

2 st purjolök

100 gram smör

  1. Skär bort det gröna på purjolöken och ta bort det yttersta lagret.
  2. Skölj löken ordentligt och dela i fyra bitar, ca 10 cm långa, lägg dem i en ugnsfast form med ca 100 g smör, salt och peppar.
  3. Rosta löken i 175 grader varm ugn i ca 15 minuter (de ska få en rostad färg och bli mjuka)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".