Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggboom skapar tryck på avdelning för fornminnen

Publicerat tisdag 27 september 2016 kl 05.30
Länsstyrelsen: Dramatisk ökning
(1:40 min)
Ulla Bergquist, antikvarie på länsstyrelsen i Västmanland.
Ulla Bergquist, antikvarie på länsstyrelsen i Västmanland. Foto: Gustaf Larsson/Sveriges Radio

Att det råder byggboom i Västmanland gör att det är högtryck på länsstyrelsens avdelning för fornminnen, dit allt fler byggansökningar kommer in.

Byggen och markarbeten nära fornlämningar och kulturminnen måste nämligen först godkännas av länsstyrelsen. Ulla Bergquist är antikvarie på länsstyrelsen i Västmanland och hon har jobb så det räcker.

– Vi får in många ärenden. Jag tror att det är mellan 800 och 1 000 per år som vi svarar på och det är en väldig ökning om vi ser tillbaka på 90-talet och framåt. En dramatisk ökning, säger Ulla Bergquist.

Hur hanterar ni den här ökningen?

– Så gott vi kan! Vi är fler nu än på 90-talet, men det kan vara ganska tufft periodvis, säger Ulla Bergquist.

Oftast hjälper Ulla Bergquist och hennes kollegor på fornminnesavdelningen på länsstyrelsen i Västmanland till att planera på ett annat sätt, så att fornminnet inte berörs, medan det andra gånger blir nödvändigt med en arkeologisk undersökning.

Mellan 50 och 60 ärenden per år kräver just en arkeologisk undersökning och det är den som ska bygga, eller göra markarbetet, som får betala en eventuell arkeologisk undersökning.

Men i vissa enstaka fall, som tvingande fall, kan länsstyrelsen ge ekonomiskt bidrag. Arkeologerna kommer från flera olika privata bolag liksom från Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen är mellanhanden som anlitar arkeologerna.

Ska man göra något markarbete och en fornlämning riskerar att beröras, då är man tvungen att ta kontakt med länsstyrelsen.

Kommunerna har hårdare krav på avloppsbrunnar på landsbygden nu än förr, vilket bidrar till antal fornminnesärenden, för att inte tala om bredbandsutbyggnad.

Men att dessa projekt stoppas upp på grund av länsstyrelsens utredning, det håller inte antikvarie Ulla Bergquist med om.

– Vi stoppar inte upp något om man frågar oss i tid. Det ingår ju i planeringen av ett arbete att ta reda på vilka problem man måste lösa under vägen, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".