Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utrymningsövning i Västerås

Publicerat måndag 7 november 2016 kl 04.45
"Nästan som ett Monopol"
(2:09 min)
"Hesa Fredrik" - Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA).
1 av 4
"Hesa Fredrik" - Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA). Foto: Foto: Daniel Zdolsek/TT
Johan Ahlström, riskingenjör på Västerås stad. Foto: Sofie Tejre/Sveriges Radio.
2 av 4
Johan Ahlström, riskingenjör på Västerås stad. Foto: Sofie Tejre/Sveriges Radio.
Vid skogsbranden evakuerades några byar och Norberg var hotat. Foto: Siv Egemalm.
3 av 4
Vid skogsbranden evakuerades några byar och Norberg var hotat. Foto: Siv Egemalm.
Västerås stadshus.
4 av 4
I stadshuset ska cirka 160 personer öva krisberedskap. Foto: Samira Jonsson Orfanidis/Sveriges Radio.

Idag startar en teoretisk utrymningsövning i Västerås, inne i stadshuset. Ett antal aktörer ska spela ett sorts spel utifrån olika scenarier.

Skogsbranden i Västmanland för två år sedan har gett oss mycket kunskap om hur vi hanterar kriser. De brister man upptäckte försöker man nu rätta till genom bland annat övningar som arbetas fram utifrån årliga riskbedömningar.

Men efter skogsbranden är vi ändå bättre rustade, säger Johan Ahlström som är riskingenjör på Västerås stad.

– När man är med om en verklig händelse får man praktisk erfarenhet vilket vi har nytta av. Man har också nytta av att det kommit en nationell vägledning som ger råd. Sverige saknar ju generellt erfarenhet av stora utrymningar, men i exempelvis USA och Australien så har man ju mycket större praktisk erfarenhet, säger Johan Ahlström.

Övningen i Västerås ska pågå under fyra dagar, och varje dag möts deltagarna av ett nytt scenario. Det kan handla om att utrymma en plats, eller till och med en stad.

Johan Ahlström liknar det hela vid ett spel.

– Ja, nästan som ett Monopol och att man agerar därefter. Det kommer att sitta väldigt mycket folk i stadshuset i olika rum och öva, men det är inget som almänheten märker något av.

De uppemot 25 olika aktörerna får spelbrickor som symboliserar resurser, till exempel polisbilar, vårdpersonal, journalister och brandbilar. Uppgiften är att placera ut var man sätter vägspärrar och var man har uppsamlingsplatser med mera.

De olika aktörernas åtgärder visualiseras på en karta.

För om "Hesa Fredrik" ljuder, signalen som vi har lärt oss ska varna oss för allvarliga faror i samhället, så är det bra om så många som möjligt vet vad de ska göra.

Bland deltagarna finns bland andra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Jordbruksverket och polisen, men också P4 Västmanland.

– P4 har ett samhällsuppdrag att hjälpa till vid stora samhällsstörningar och att sprida information till allmänheten. En av dagarna är scenariot elavbrott, och då är det extra viktigt att kunna lyssna på radio då det är den källan som kommer att vara effektivast då att nå ut med information, säger Johan Ahlström.

Det görs övningar varje år, och han berättar att klimatförändringar och effekterna av det kommer att vara mer i fokus i framtiden.

– Det vi tittar på inför nästa år, men som inte exakt är beslutat, är att träna värmebölja. Det har vi väldigt liten praktisk erfarenhet av, både invånare och vi som myndigheter. Men vi ser det som en framtida större risk.

Och nästa år, vecka 17 planeras för en nationell krisberedskapsvecka, berättar Johan Ahlström.

– Man kommer att informera allmänheten om de risker som finns i varje kommun, man kommer att ge tips och råd hur man som invånare kan förbereda sig bättre för att klara kriser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".