Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Elever i Västerås testade skogens läckerheter

Publicerat fredag 11 november 2016 kl 14.55
Volkan: Det var faktiskt gott.
(1:02 min)
Ren.
1 av 7
En låtsasren prydde uteköket för att ge extra känsla av skog. Foto: Kelu Rothoff/Sveriges Radio
Kvinna serverar mat
2 av 7
Samije Aliu serverar mat till eleverna. Foto: Kelu Rothoff/Sveriges Radio
Morötter
3 av 7
Det serverades även grönsaker till maten. Foto: Kelu Rothoff/Sveriges Radio
Viltgryta
4 av 7
Viltgryta till alla elever. Foto: Kelu Rothoff/Sveriges Radio
Kökspersonal konverserar
5 av 7
Samije Aliu uppmanar fler att smaka den nya maten. Foto: Kelu Rothoff/Sveriges Radio
Man plockar mat.
6 av 7
Foto: Kelu Rothoff/Sveriges Radio
Kock lagar mat
7 av 7
Kocken Micke Söderberg tillagar skogens läckerheter. Foto: Kelu Rothoff/Sveriges Radio

På fredagen fick eleverna på Bäckbyskolan i Västerås smaka viltkött. Och till deras förvåning serverades maten ute bland snö och minusgrader.

Skogens skafferi har varit ett mattema som Västerås skolor har ätit efter i veckan.

På fredagen avslutades temat på ett normbrytande sätt. Kocken och kökspersonalen på skolan lagade och serverade maten utomhus. Temperaturen höll sig på minusgrader. Men ändå var kön lång för att få smaka en ny maträtt. 

– Det blir viltskavsgryta med rotsaker, hjort, svamp och grädde, säger kocken Micke Söderberg.

Anledningen till att man serverar viltkött är för att låta elever som aldrig ätit vilt få smaka något nytt.

– Det blir nya infallsvinklar för eleverna. De är inte vana vid att äta viltkött. Många vågar inte prova medan många gör det, säger han.

Och två elever som vågat smaka är Mustafa och Volkan. Mustafa är inte nöjd.

– Det var inte så gott. Det är inte min typ av mat. Och det är kallt, säger han.

Men Volkan har redan planerat att ställa sig i matkön igen för en till portion.

Det var faktiskt gott. Det är första gången för mig. Det var inte dåligt. Faktiskt, så vill jag gå och äta mer nu. Det här är första gången i mitt liv som jag äter vilt, säger han.

Hur är det att äta utomhus?

– Det känns okej. Inte dåligt. Det känns skönare att vara ute, säger Volkan innan han rusar iväg till kön mot maten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".