Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Databas med djursjukdomar byggs upp

Publicerat tisdag 22 november 2016 kl 05.45
"Kan dra slutsatser om behandlingar"
(1:53 min)
Katt undersöks av veterinär.
En katt som undersöks av en veterinär. Foto: Fritz Schibli / TT

I ett pågående projekt ska en nationell databas över djursjukdomar byggas upp på statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Veterinärkliniker ska, om de vill, kunna skicka information om sjukdomar och diagnoser till databasen och att man på så sätt ska få en bättre djursjukvård.

– Målet är att vi i slutet av nästa år ska ha databasen färdig och att man då ska kunna skicka in uppgifter, säger en av projektledarna, epidemiologen Mia Holmberg på SVA.

Veterinärerna i landet har ännu så länge inte fått så mycket information om det här, men under 2017 är det tänkt att man ska börja värva intresserade kliniker.

– Ja, då ska vi börja skicka ut information och försöka få med oss ett antal.

Projektet är just nu inne i en tidig fas, och nu i början är det mycket tekniklösningar som måste till. Kontakten med klinikerna runt om i landet kommer alltså i ett senare skede.

Den anonymiserade informationen, som man hoppas få in på det här sättet, ska sedan delvis kunna användas av klinikerna själva och exempelvis av forskare.

– De kliniker som är med bidrar ju till att en stor forskningsdatabas byggs upp och då kan forskare dra nytta av det. Sedan kommer ju kunskapen att kommuniceras tillbaka till alla som är verksamma inom djursjukvården, för att få en mer evidensbaserad sjukvård, säger Mia Holmberg.

Alla kliniker som deltar ska få en egen inloggning till systemet där de kan hämta statistik ur sin egen data.

– Ja, och man ska kunna jämföra sig med landets andra kliniker.

Lena Myrenius är också en av projektledarna och dessutom verksam veterinär. Hon säger att man utifrån materialet ska kunna dra slutsaster.

– Ja, att dra slutsatser som vi idag inte kan göra om effektivitet av behandlingar och olika sjukdomar, säger hon.

Men hur gör ni idag för att utbyta erfarenheter, kunskaper och nya rön i branschen?

– Det är ett brett utbud av kurser, och den forskning och vetenskap som finns idag. Men det här blir ju en dimension till som inte riktigt finns i världen heller. Det blir något ganska nytt också för andra länder, säger veterinären och projektledaren Lena Myrenius.

Projektet finansieras genom pengar från Vinnova med 2,1 miljoner samt SVA, Svensk djursjukvård och SLU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".