Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Snövallar gör det besvärligt för rullstolsanvändare

Publicerat tisdag 13 december 2016 kl 05.00
"Handlar om att göra de som röjer medvetna"
(1:31 min)
Snö och hjul till rullstol
1 av 2
Vinterväglag kan ställa till det. Foto: Kelu Rothoff. Sveriges Radio.
Rullstolsanvändare tittar på parkeringsskylt
2 av 2
Tina Sunderman blir besviken när hon ser att man inte har snöröjt på handikapparkeringar. Foto: Kelu Rothoff. Sveriges Radio.

Snötäcket i Västmanland kan ställa till med problem för de som tar sig fram i rullstol. Tina Sunderman använder rullstol, och hon berättar om problem med upplogade snövallar på handikapparkeringar.

Tina är rullstolsanvändare och aktiv inom handikapprörelsen på DHR Västmanland, hon upplever att det ibland kan ligga stora vallar med snö på handikapparkeringarna. Och det skapar problem då parkeringsrutan blir mindre och framkomligheten sämre.

– Jag kör bil, och då kan jag uppleva problem med snöröjning, säger hon.

Tina fick ledgångsreumatism som barn. Hon kan gå med stöd av en krycka, men hon borde inte. På vintern är det säkrare att ta rullstolen. Någonting som skapar problem är om handikapparkeringsrutan är snöfylld. Det kan bli svårt att få ut ramper från bilen, och dörren går inte att öppna i den mån hon behöver. Men det tror hon att det finns en lösning på.

– Jag tror mest att det handlar om att göra de som röjer medvetna om att vi faktiskt också rör oss ute, precis som alla andra. Och att man förstår problemen när man till exempel lägger upp snövallar. Att man håller rent på ett bra sätt. Och där finns det nog jättemycket att lära sig.

Ulf Palm, kommunikationsstrateg på Tekniska kontoret på Västerås Stad, säger att målet med snöröjningen är att göra vägar, trottoarer och parkeringsplatser tillgängliga.

 – Snön ska läggas där den inte blockerar någons väg eller sikt. I övriga delar av staden röjer vi så mycket vi bara kan och vi ska se till att inte använda parkeringsplatser,  framför allt inte handikapparkeringsplatser som snöupplag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".