Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Radiokocken Amir lagar räkravioli

Publicerat torsdag 24 november 2016 kl 09.45
Radiokocken Amir Kheirmand med sin räkravioli.
1 av 2
Radiokocken Amir Kheirmand med sin räkravioli. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio
Radiokocken Amir Kheirmand.
2 av 2
Radiokocken Amir Kheirmand. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio

Sist vi träffade vår radiokock Amir Kheirmand sparade han räkskal och lade i frysen. Idag ska han använda dem till sin hemlagade ravioli.

Hemmagjorda ravioli med räkskum

4-6 portioner

Tid: 60 minuter

Pastadeg

4 dl durumvete

1 dl vetemjöl

4 st ägg

salt

  1. Lägg i alla ingredienser i en matberedare och mixa tills degen går ihop och blir en stor klump. Packa in i gladpack och låt vila i kylen.

Fyllningen

1 näve räkor, finhackade

1 burk ricotta

1 näve riven parmesan

1 msk olivolja

1 näve finhackad dill

1 msk citronzest

Salt

Svartpeppar

  1. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke. Var försiktig med saltet eftersom räkorna redan är salta. Ställ i kylen.

Räkskum

2 st scharlottenlökar, skalade och grovhackade

½ fänkål grovhackad

några kvista timjan

4 dl räkfond

4 dl vispgrädde

1 st citron

Olivolja

Salt

Peppar

  1. Fräs charlottenlöken i olivolja tillsammans med Fänkål och timjan i en stekpanna 5-6 minuter tills det börjar ta färg. Lägg i räkfond och vispgrädde. Koka ner långsamt till hälften.
  2. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med salt, peppar och citron. Mixa såsen med en stavmixer så den skummar precis innan servering.

Ravioli

Pastadegen

Fyllningen

Räkskum

Gräslök, finhackad

Dillkvistar

  1. Rulla ut pastan helst i en pastamaskin, men det går även med brödkavel. Skär ut fyrkanter och lägg på fyllningen. Pensla kanten med lite vatten och stäng igen raviolin.
  2. Koka 3-4 minuter i saltat vatten.
  3. Sila av, lägg på ett fat och slå på såsen. Garnera med finhackad gräslök och små söta Dillkvistar.
  4. Ät genast.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".