Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Gryta Palliativa missnöjda med städningen

Publicerat tisdag 29 november 2016 kl 05.02
Cecilia Hellkvist: Städade med samma mopp i patientrum och toalett
(2:28 min)
Annika Rask, Cecilia Hellkvist Gryta Palliativa
1 av 4
Annika Rask enhetschef, Cecilia Hellkvist bitr enhetschef Gryta Palliativa Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Gryta Palliativa enhet Västerås.
2 av 4
Gryta Palliativa enhet och kortidsboende i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Martin Axelsson Samhall.
3 av 4
Martin Axelsson distriktschef Samhall. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Samhall Västerås.
4 av 4
Samhall på Bäckby i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Städningen på Gryta Palliativa enhet i Västerås håller inte måttet. Trots återkommande kritik sedan början av 2015 kvarstår problemen.

I lokaler där personer i livets slut vårdas förväntar sig Cecilia Hellkvist biträdande enhetschef, att städningen ska fungera.

– De städade med samma mopp på toalett och i patientrum. Man såg att dom inte följde städrutinerna. Dom kunde gå med moppen mitt i korridoren en vända rakt ner och så tyckte dom att det var färdigt.

– Dom sprejade i toaletten med ett sprej och så spolade dom toaletten och då var det klart, säger Cecilia Hellkvist sjuksköterska på Landstinget Västmanlands enhet, där personer vårdas i livets slut.

Kvalitén på städningen har varit ett återkommande problem, säger Cecilia Hellkvist, som våren 2015 skrev en avvikelse om dålig städning och att städpersonalen verkade sakna kunskap om hygienstädning.

Det har blivit många samtal om städningen med Västerås stad som landstinget hyr lokalerna av och Samhall som städar i fastigheten.

– Ja vi fick ju lägga ner oerhört mycket tid. Tid för att kontrollera att det var städat, dels lägga ner tid för att kanske städa lite efter att dom hade städat.

– Dels fick ju jag och min chef lägga ner mycket tid på att försöka kontakta arbetsledare och reda upp det här. Ta reda på vad dom hade för utbildning dom här städarna och om dom visste om riktlinjerna. Det tog oerhört med tid för oss och personalen, säger Cecilia Hellkvist.

Cecilia Hellkvist och enhetschefen Annika Rask kontaktade även Landstinget Västmanlands hygiensjuksköterska som hjälper länets kommuner med utbildning av kommunens personal när det gäller basala hygienrutiner. Gryta Palliativa enhet var även i kontakt med Smittskyddsläkaren för att informera om situationen.

Trots återkommande möten med Samhall och Västerås Stad, tycker enhetschefen Annika Rask att det inte hjälpt.

– Det har tagits upp under det här året samma sak men det händer ingenting, säger Annika Rask.

Det som trots allt hänt är att Samhall har försökt att behålla samma personal på Gryta Palliativa och Annika Rask säger att det har blivit något bättre. Det finns någon att kommunicera med och som gör att det fungerar lite bättre än tidigare.

Det Cecilia Hellkvist oroas över är att slarv med städningen ska drabba patienterna på Gryta Palliativa.

– Jag menar skulle våra svårt sjuka patienter få magsjuka den sista tiden i livet så skulle det vara förödande, säger Cecilia Hellkvist.

På Samhall som tog över städningen i början av 2015 så säger distriktschefen Martin Axelsson att man tar problemen på allvar.

– Vi har pratat om det här de sista veckorna. Så det har varit mycket samtal med affärschefen som jag har och Västerås Stad och jag känner att vi måste göra ännu mer. Jag tror att det är jätteviktigt att vi får träffa Gryta, att vi har ett sådant möte.

– Dom ska inte behöva vara oroliga över om städningen är tillräckligt bra, säger Martin Axelsson till P4 Västmanland.

I fastigheten på Gryta finns även Västerås Stads kortidsenhet och kortidsboende och även där har man varit missnöjda med städningen.

I början av 2015 var kortidsenheten och boendet stängt för besökare på grund av ett ihållande utbrott av vinterkräksjukan. Ett utbrott som dock inte spred sig till Gryta Palliativa enhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".