Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utbildning krävs för städning inom landstingsvården

Publicerat onsdag 30 november 2016 kl 06.08
"Ska lära sig om basala städrutiner"
(2:23 min)
Grace Thoumy städerska landstinget
1 av 6
Grace Thoumy städar patientrum. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Grace Thoumy städenheten.
2 av 6
Städvagnen ska stå utanför patientrummet. Foto: Inga Korsbäck/SVeriges Radio.
Grace Thomy sjukhusstädning
3 av 6
Slutstädning av patientrum. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Diana toalettstädning
4 av 6
Diana städar toaletten. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Sjukhusstädning.
5 av 6
Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Eva Edberg hygiensjuksköterska.
6 av 6
Eva Edberg hygiensjuksköterska Vårdhygien. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Bra städrutiner och god handhygien är en viktig del av patientsäkerhetsarbetet - och för att städa inom vården i Landstinget Västmanland krävs utbildning.

För att städa krävs en utbildning inom en rad områden, enligt Eva Edberg, hygiensjuksköterska på Landstinget Västmanlands Vårdhygien, som arbetar med frågor som rör hygien och patientsäkerhet:

– Vi har faktiskt gjort en kompetensutvecklingsplan för städenhetens personal. Där man helst dag ett redan ska lära sig om basala hygienrutiner.

– Har vi en städpersonal som inte har korrekt hantering av städmaterial eller smutsiga händer och handskar så blir ju det en risk för smittspridning. Det har vi säkrat upp, säger Eva Edberg till P4 Västmanland.

Alla som jobbar på Landstinget Västmanlands städenhet är utbildade i vårdhygien och basala hygienrutiner och kursen i mikrobiologi för städpersonalen är man rätt ensam om i landet.

Det är en av flera kurser som Grace Thoumy, som städar på sjukhuset i Västerås har gått.

– Det är ju basala hygienrutiner och klädregler och resistenta bakterier och kursen i mikrobiolog. Så är det hygienombudskursen och så har vi haft uppföljning av allt, säger Grace Thoumy.  

Har man kunskap om hur smitta sprids så är det lättare att städa ett patientrum, säger Grace Thoumy.

– Det är ju alla "tag-ytor" som vi tar. Det är där det är viktigt, man vet ju inte var patienten har varit. Då är det väldigt viktigt att man tar alla ytor som man tror eller känner att någon kan ha tagit på.

– Det kan ju vara läkare, undersköterskor eller sjuksköterskor och man ska ju säkra rummet och garantera att det är rent och säkert för nästa patient, säger Grace Thoumy.

Hygiensjuksköterskan Eva Edberg, som utbildar landstingets städpersonal, säger att hennes arbete underlättas av att landstinget har städningen i egen regi.

Något som det också är politisk enighet om inom landstinget idag.

– En fördel för mig i mitt arbete från Vårdhygien är att det är väldigt korta kommunikationsvägar med städenheten och cheferna där. Vill vi ha till förändringar så är vi ofta överens och det går fort att förändra, säger Eva Edberg.

– Jag har jobbat väldigt mycket med utbildning med städenheten sedan 2008. Har du ett externt bolag så kanske du skriver avtal på tre-fyra år och det är förutbestämt att så här ska det vara.

– Så jag vill nog påstå att vi har bättre koll med den egna städenheten och det är en stor fördel, säger hygiensjuksköterskan Eva Edberg till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".