Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga odlingslotter vid asylboenden i Västerås

Publicerat lördag 3 december 2016 kl 12.20
"Jag är besviken"
(1:15 min)
Ett skaft till en spade.
Odlingsmöjligheter skulle ge de asylsökande en meningsfull tillvaro, menar motionären. Foto: Hasse Holmberg/Pressens Bild.

Moderaterna i Västerås tycker att kommunen ska se över möjligheten så att asylsökande ska kunna odlingslotter vid sina boenden, men tjänstemännen säger nej.

– Jag vet av erfarenhet att de nyanlända tycker om att odla, det har vi ju sett på olika områden runtom i staden. Då tyckte jag att det med enkla medel kanske skulle gå att ordna så att de kunde få ett odlingsområde i anslutning till sina bostäder och få en meningsfull tillvaro, säger Claes Kugelberg (M) söm lämnat in en motion till Västerås kommunfullmäktige om odlingslotter för asylskökande.

I närheten av asylboendena Signalisten och Flygskytten finns oexploaterad mark som skulle kunna användas till det här, menar Kugelberg. Men förslaget till fullmäktige från Västerås Stads tjänstemän är att kommunen inte ska anlägga några sådana odlingslotter.

– Men staden har inte tittat på det. Jag är besviken på den hanteringen, säger han. 

Fastighetskontoret anser att det skulle behövas en samordnare för odlingarna och menar också att det saknas mark. Tekniska kontoret anser att det saknas pengar till sådant som material och bevattning. Och stadsledningskontoret bedömer att det därmed inte är möjligt för staden att uppföra några odlingslotter. Det skriver de i svaret på motionen.

Men Claes Kugelberg är kritisk.

– Vill man få fram en sak, så löser man sånt här. Det handlar om att ordna någonting i anslutning till ett befintligt koloniområde där det finns vatten och allting. Men vill man göra det krångligt, så gör man det krångligt, säger han.

I svaret föreslås att asylsökande kan nyttja stadens befintliga odlingslotter.

– Men de ligger långt bort och de asylsökande har inte fordon. Hur ska de ta sig dit? Jag ville ha något som var inom bekvämt gångavstånd, säger han.

Ett annat förslag är att asylboendena själva ordnar med odlingar på sina fastigheter.

– Men i somras, när det var fullt på dessa boenden fanns det ingen möjlighet för dem att odla där, säger han.

När Claes Kugelberg lämnade in sin motion i mars ville han ha svar senast under maj månad i hopp om att odlingarna skulle kunna komma igång redan under säsongen.

– Jag är framför allt besviken på handläggningstiden. Det här är ingen komplicerad motion och krävde inte mycket utredande, säger han.

Än så länge har inte kommunfullmäktige tagit ställning till motionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".